НАЧАЛО » свят

Газпромбанк ще разработва ураново находище в Нигерия

Русия изпитва дефицит от суровината и ще е вносител до 2015г

fb
3E news
fb
30-01-2011 02:32:37
fb

Газпромбанк получи лицензия за разработка на ураново находище в провинция Агадез в Северна Нигергия ,съобщи агенция Bloomberg, цитирайки нигерийското правителство.Банката ще инвестира в него 5 млн. долара. Общият обем на запасите на уран в Африка са около 900 хил. тона, съсредоточен в Намибия, ЮАР и Нигерия.

 

В провинция Агадез има няколко уранови находища.

Официално агенцията на Нигерия  Le Saleh съобщи, че правителството е приело проект на указ за одобряване на договора между Нигерия и Газпромбанк за предоставяне на разрешение за разработка на уран в участъците "Тулук-2" и "Тулук-4". Засега е неясно защо лицензията е получена именно от банката. Представителите й не са били намерени за коментар, отбелязва Ройтерс.

"Газпромбанк" е една от миноритарните акционери в "Атомстройекспорт", която строи обекти на ядрената енергетика в чужбина. В Русия се наблюдава недостиг на уран, твърди руското електронно издание gazeta.ru.Страната постепенно се превръща във вносител на суровината. Тази ситуация ще продължи до 2015г, смятат експерти от бранша. Цената на урана устойчиво се увеличават заради дефицита. За последното тримесечие на миналата година те се повишиха с 50% - от 40 долара на 60 долара на фунт.

От февруари миналата година Нигерия се управлява от временна администрация от военни, които придобиха властта в резултат на военен преврат. Военните обещават да я предадат на гражданско правителство след провеждане на демократични избори.

Газпромбанк влиза в списъка на трите най-големи банки на Русия и заема пето място в списъка на банките от Централна и Източна Европа. Клиентите й са около 3 млн. физически лица и 45 хил. юридически. Банката участва в капитала на Белгазпромбанк (Белоруссия), Арэксимбанк (Армения) и Gazprombank (Switzerland) Ltd. в Цюрих (Швейцария).


По статията работи: