НАЧАЛО » свят

В случай на промяна на газовото законодателство Nord Stream 2 ще търси компенсации от ЕК

fb
3E news
fb
07-02-2018 11:10:00
fb

Изпълнителният директор на Nord Stream 2 AG Маттиас Варниг заяви, че в случай на промяна на газовото законодателство на ЕК компанията смята да търси компенсации за нанесени щети.

„Ако впоследствие предписанията на ЕС бъдат изменени в ущърб към нас, ще бъде поставен въпрос за компенсация на загубите“, съобщава той в интервю за немското издание WirtschaftsWoche. По думите му,  Nord Stream 2 е инвестирала в проекта, съобразявайки се със съществуващата газова директива на ЕС.

„Аз не разбрах как трябва да функционира разширението на европейската газова директива върху газопроводи извън вътрешния пазар на ЕС“, добавя той.

ЕК в началото на ноември миналата година предложи да бъдат внесени поправки в газовата директива на ЕС. Целта им е да се направи така, че определени норми от енергийното законодателство на Европейския съюз да се прилагат не към някои, а към всички газопроводи на територията на ЕС, които идват от или са за трети страни. Към тези норми се отнасят в частност недискриминационно установяване на тарифи за пренос на газ, достъп на трети страни до възможността да пренасят „синьо гориво“, разделяне на дейностите по продажба и транспортиране на газ. Сега тези норми не обхващат морските газопроводи, а следователно и проектът „Северен поток 2“.  

Компанията Nord Stream 2 AG е оператор на проекта „Северен поток 2“. Общата стойност на газопровода се оценява на сумата от 9,5 млрд. евро. Единствен акционер в компанията е руския газов концерн „Газпром“. Европейските партньори в лицето на Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall от своя страна се ангажираха с финансиране на „Северен поток 2“ с 50 % или по 950 млн. евро всяка. Другата половина от средствата от порядъка на 4,75 млрд.евро ще бъде поета от „Газпром“.
Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от крайбрежието на Русия до Германия през Балтийско море с общ капацитет от 55 млрд. куб м.

Nord Stream 2 AG
Северен поток 2
ЕК
газова директива
морски газопроводи
Маттиас Варниг
По статията работи:

Маринела Арабаджиева