НАЧАЛО » свят

В Австрия основно бизнесът издържа търговските представителства

Австрийски фирми могат да участват като подизпълнител в строежа на "Белене", заяви д-р Михаел Ангерер

fb
3E news
fb
23-11-2010 06:36:21
fb

 

На въпрос за мнението му за строежа на АЕЦ "Белене", ръководителят на търговското представителство към посолството на Австрия д-р Михаел Ангерер на конференцията за конкурентоспособността на икономиката ни, организирана от Института за икономическа политика, каза, че австрийски фирми могат да участват като подизпълнители в "Белене", защото ще е от полза на икономиката на страната му. Както е известно Австрия твърдо се отказа от развитие на собствена ядрена енергетика след аварията в Чернобил. Михаел Ангегер подчерта, че тя е заобиколена от ядрени блокове в съседните държави, затова следи внимателно ситуацията там. Но взетото на времето решението не пречи да участва в строителство на ядрени блокове в чужбина.
Говорейки за шансовете на българската икономика и подобряването на нейната конкурентоспособност, търговското аташе изтъкна, че е нужна държавна институционална подкрепа за научната дейност и допълнителни стимули при инвестиране на фирмите в чужбина, както става в Австрия. Също и сътрудничество между техническите университети и държавните институции. Като пример той посочи развитието на клъстерите и приносът им за въвеждането на нови технологии. Михаел Ангерер коментира още, че българската икономика и туризъм трабва да се популяризират. Той приведе за пример факта, че в Австрия всички знаят че корпоративният данък в Чехия е 18%, но никой не е чувал, че в България е 10 на сто.
Относно финансирането на австрийските търговски мисии в чужбина Михаел Ангерер каза, че те се издържат най-вече от Австрийската стопанска камара. Тя е конкретният работодател и на самия него на поста му в София. В стопанската камара са записани  300 хил. предприятия, като членството им в нея е задължително. Средствата за издръжка на търговските представителства се набират от членския им внос. Държавата подпомага представителствата финансово, като покрива 35% от нуждите им. През 2011 г. за тяхната издръжката ще задели от бюджета 20 млн. евро. Но основно бизнесът финансира търговските представителства, каза д-р Михаел Ангерер.


По статията работи:

Admin Admin