Външният министър на Германия нарече „Северен поток 2“ разумен проект

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас се обяви в защита на строителството на спорния газопровод „Северен поток 2“, подчертавайки неговото значение не само за Германия, но и за цяла Европа, съобщава DW.


“Това е икономически проект, икономически проект в сферата на енергетиката, който от наша гледна точка е изключително разумен, при това не само за Германия, но и за цяла Европа“, каза той на съвместна пресконференция след преговорите с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в в Кьонигсвинтер близо до Бон.

Маас отхвърли опасенията, че заради „Северен поток 2“ може да настъпи отказ от транзита на руски газ за Европа през украинските газопроводи. И Украйна в резултат ще бъде подложена на шантаж. „Не смятам това за справедлив аргумент, тъй като Федералното правителство вече много години се опитва да запази транзита на газ през Украйна“, каза германският министър.


Сергей Лавров също подчерта изключително търговския характер на проекта „Северен поток 2“. Той изрази и готовността на Москва за преговори с Киев за запазване на транзита на руски газ през Украйна „на икономически обосновани и реализируеми на практика условия“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари