Втората тръба на "Турски поток" ще бъде пусната на 1 януари 2020 г.

Приоритетен маршрут за Русия е този през България и Австрия, заяви енергийният министър Александър Новак

Втората тръба от газопровода „Турски поток“ може да бъде пусната още на 1 януари 2020 г.. Строителството на газопровода тече по утвърденият график. Това каза министъра на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю за телевизия „Россия 24“.

„На 1 януари 2020 г. ще може да се подава газ вече по двете тръби на „Турски поток“ с обща мощност от 31,5 млрд. куб м“, добави той.

Крайният маршрут обаче, къде точно ще достига руският газ по южният коридор още не е определен. По думите на министъра все пак, приоритетен маршрут за Русия е този през България и Австрия.
„Има различни варианти, маршрути. Имаме вариант – Гърция-Италия. Има вариант за доставка на газ през Турция за България и съответно по-нататък през Сърбия, Унгария и за Австрия“, каза Новак.

„Сега се разширява газотранспортната инфраструктура в тези страни. Разбира се, за нас днес е с най-голям приоритет направлението по посока на България и Австрия. С всички тези страни са подписани пътни карти за развитие на газотранспортната инфраструктура. Там всички срокове са синхронизирани в цяло със строителството на „Турски поток“ каза още министъра.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари