НАЧАЛО » свят

ВР загуби 750 млн.долара от падането на акциите на „Роснефт”

fb
3E news
fb
03-03-2014 06:39:00
fb

Англо-холандският концерн ВР днес загуби около 750 млн. долара от преоценка на дела в „Роснефт”, акциите на който рязко паднаха след общия срив на руския фондов пазар, сочат данните от борсата.

ВР притежава 19,75% от акциите на „Роснефт”, което на свой ред е един от големите активи на англо-холандския концерн. Делът на „Роснефт” в общия добив на ВР според данните за 2013 г. съставляват над 30%.

През търговската сесия в понеделник стойността на акциите на „Роснефт” се понижи с 8,5% в сравнение със затварянето в петък и достигна 223,21 рубли – минимума от юли миналата година. В резултат стойността на пакета на ВР се понижи с 43,411 млрд.рубли (или 1,2 млрд.долара). На този фон акциите на самата ВР паднаха на 2,38 % в хода на търговията на Лондонската фондова борса.

При закриването на сесията в Русия акциите на „Роснефт” малко компенсираха спада, като отбелязаха поскъпване от 5,36% - до 230,88 рубли, което съответства на загуба за ВР в размер от около 750 млн.долара. Общият срив та котировките на Московската борса в понеделник е свързан с изострянето на ситуацията около Украйна.

„Изострянето на отношенията между западните държави и Русия безусловно поставя ВР и Exxon в трудно положение”, казва анализаторът от енергийния сектор от  отрасли IHS Global Insight , Andrew Neff за Блумбърг.

ВР
Роснефт
борса
акции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева