НАЧАЛО » свят

Внушителните 4,8 GW проекти за ВЕИ капацитет одобри Турция през миналата година

fb
3E news
fb
29-01-2021 04:20:31
fb
Източник: Alirıza ÇETİNTÜRK от Pixabay

Турция е добавила внушителен брой възобновяеми мощности през 2020 г. в енергийната си система - около 4,8 GW. Така общатазелената енергия на страната вече достига 49 GW от общо 95 GW инсталирана мощност в Турция. Рекордното увеличение на новите електроцентрали на възобновяеми енергийни източници е предизвикано в по-голямата си част от бързането на инвеститорите да разполагат с проекти навреме, за да получат преференциални тарифи по схемата за подкрепа на възобновяемите енергийни ресурси (YEKDEM), която трябваше да изтече на 31 декември 2020 г. Половината от допълнителния капацитет за възобновяема енергия през миналата година идва от ВЕЦ, докато останалата част е вятърна и слънчева енергия, както и биомаса, съобщава Анадолската агенция.

Новите зелени централи привлякоха инвестиции на обща стойност 7 милиарда щатски долара. Според официалните данни за 2020 г. зашеметяващите 99,6% от новия капацитет в Турция е от възобновяеми източници. „Почти цялото увеличение на енергийния капацитет в Турция през миналата година идва от възобновяеми енергийни източници, което беше забележителна тенденция“, заяви Елиф Дусмез Тек, директор в Deloitte Турция – лидер в индустрията за енергийни и природни ресурси.

YEKDEM беше удължен до 30 юни

Програмата за подкрепа YEKDEM, която беше стартирана през 2011 г., поддържа на преференциални цени вятърните и водноелектрически централи с 0,073 USD за kWh, геотермалните съоръжения с 0,105 USD за kWh и слънчеви централи и тези на биомаса с 0,133 USD за kWh. Така например възобновяемите централи са получили подкрепа за производствата си за 6,41 милиарда щатски долара по YEKDEM през 2019 г.

Мотивацията на Турция да прекрати схемата се дължи на нейната търговия, базирана на долари, докато несигурността относно схемата за заместване насърчава инвеститорите да завършат проекти преди изтичането на срока на текущата схема, припомня агенцията. Схемата обаче беше удължена до 30 юни тази година поради пандемията COVID-19, която предизвика прекъсвания на веригата на доставки, особено през първата половина на миналата година.

Турция
ВЕИ капацитет
инвестиции
По статията работи:

Георги Велев