НАЧАЛО » свят

Бюджет 2011 - тест за посоката, в която се развива ЕС

Ще бъде голям срам, ако не се споразумеем, казва евродепутат от Унгария

fb
3E news
fb
24-11-2010 08:48:45
fb

 

Парламентът остава категоричен и единен в позицията си спрямо безизходицата около бюджет 2011 на ЕС.  Дискусиите обхванаха три основни теми: числата в Бюджет 2011; гъвкавост на бюджетната рамка с цел финансиране на нови приоритети или на бъдещи спешни случаи и участието на ЕП в дискусиите относно бъдещата многогодишна финансова рамка (МФФ) и собствените ресурси на ЕС.Председателят на ЕП Jerzy Buzek припомни, че парламентът бе подготвен да се съгласи с числата, предложени от Съвета, по отношение на ангажиментите и плащанията. В замяна да има споразумение относно гъвкавостта в бюджета и как Договорът от Лисабон трябва да влезе в сила с оглед на бъдещите дискусии относно многогодишна финансова рамка и собствените ресурси.

 


Joseph Daul (ЕНП, Франция) заяви, че дебатът не е борба за власт, а за възможността ЕС да изпълни своите обещания... Реалността е, че настоящият бюджет не взима предвид новите компетенции на ЕС и искането на ЕП за преразглеждането му и не предвижда средства за стратегията 2020. Съветът одобрява програми, но не осигурява субсидии за тяхното осъществяване.

От името на групата на С&Д Martin Schulz (Германия) отбеляза, че парламентът е подложен на тест. Дискусията не е относно пари, а е посветена на посоката, в която ЕС се развива. Дебатът е за правата на Парламента, заложени в Договора от Лисабон. Ние сме избрани да работим за ЕС и неговия бюджет. Сега националните правителства искат контрол и ни наблюдават. А това е неправилно, коментира евродепутатът.
Daniel Cohn-Bendit (Зелени/ЕСА, Франция) посочи, че ЕС е на кръстопът, не за парите, а за продължаването на европейската идея или за нейния край. Той каза: искаме ЕС да разрешава проблеми, които не могат да бъдат преодолени на национално ниво. Но държавите членки не предоставят на ЕС необходимите за целта инструменти.
Групата ЕКР бе представена от Lajos Bokros (Унгария). Той изтъкна, че 500 млн. данъкоплатци не могат да разберат защо няма споразумение през първата година от влизането в сила на Лисабонския договор. Ще бъде много голям срам, ако не успеем да се споразумеем този път, каза депутатът.

 

Председателят на ЕК José Manuel Barroso се обърна към депутатите: "Трябва да покажем, че всички участници разбират напълно последствията от Договора, както и че тясното сътрудничество между институциите на най-високо политическо ниво е естествено последствие от нашия съвместен ангажимент за приемане на подходяща финансова рамка за бъдещето."


По статията работи:

Admin Admin