Бразилия е отказала на Total проучвателни дейности в устието на Амазонка

Властите в Бразилия са отказали на френската енергийна компания Total издаване на лиценз за проучвателни дейности в устието на Амазонка. Това е съобщила агенция EFE, позовавайки се на изявление на Бразилският институт за защита на околната среда и възобновяеми енергийни ресурси  (Ibama).
„Total не успя да предостави убедителни данни за това, че пробиването на кладенци ще отговаря на необходимите изисквани“, са отбелязали представители на организацията. Според тях, проетът на френската компания е бил „недостатъчно разработен“ от гледна точка за защита на околната среда. По думите на еколозите, пробиването на кладенци в устието на Амазонка заплашва с унищожение на уникалния коралов риф, открит в този район през 2016 г.


Съответното решение, както се подчертава в изявлението на института Ibama, цитиран от ТАСС е окончателно и не може да бъде оспорено от други инстанции.  


Плановете на концерна Total за проучвателни сондажни платформи  в устието на най-дългата река в света са предизвикали възмущението на обществеността и специалистите в областта на защитата на околната среда. През септември във Франция активисти от местната организация на Greenpeace в знак на протест срещу проектите на Toatal в устието на Амазонка оцветиха фонтаните в големите градове в черен цвят.
Според оценката на експерти, залежите от петрол в устието на Амазонка може да достигат до 14 млрд. барела.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари