Блокирано пристанище в Китай забавя и оскъпява световната търговия повече от Ever Given в Суецкия канал

Корабите се бавят вече по 16 дни, цените на контейнерите до Европа са поскъпванли близо 7 пъти

Икономика / Свят
3E news
1685
article picture alt description

Блокада за световната търговия и транспорт от порядъка на блокирания наскоро Суецки канал се появява в Китай. След като едно от най-големите и натоварени китайски пристанища Янтян бе временно затворено заради появата на огнище на COVID-19, това вече създава голям проблем за международната търговия. За това предупреждава Нериус Поскус - вицепрезидент на една от най-големите спедиторски и митническо-брокерски компании в света Flexport. Според думите му пред Bloomberg, в момента световното транспортно корабоплаване е изправено пред огромни предизвикателства заради продължителната пандемия и всички породени от това проблеми, заплашващи устойчивостта на сектора и редица компании в него. Редица икономически сектори в глобален мащаб пък вече страдат от нередовни и забавено доставки.

Бидейки едно от най-големите и ключови транспортни хъбове в региона, блокираното пристанище Янтян поставя пред още по-големи проблеми карго транспорт, след като при временното му затваряне в края на май бе съобщено, че ще заработи на пълни обороти отново в рамките на няколко дни, но към днешна дата това се планира да се случи едва в края на юни. Според данни на датската компания Maersk, към момента ситуацията е започнала да се подобрява, но въпреки това корабите в Янтян биват задържани средно по 16 дни.

Ако се вземе за пример блокираният за седмица Суецки канал от заседналия контейнеровоз Ever Given, което доведе до многомилиардни загуби, може да се направи прогноза, че ще бъдат необходими месеци, за да се нормализира отново работата на Янтян. Като причина за това от Bloomberg отбелязват натрупването на огромно количество забавени товари. Според Поскус в китайското пристанище ще има задръстване от кораби минимум за период от месец и половина-два. Което е притеснително предвид това, че проблеми и забавяния с доставките на стоки и суровини ще има точно в пика на търсенето им в Европа и САЩ. От което пък би последвало увеличение на тарифите при морския транспорт, което от своя страна ще забави световната търговия и би могло да ускори инфлацията.

Според информация на Bloomberg към момента 139 контейнеровоза стоят на котва около бреговете на Китай, което е с 50% повече спрямо обичайното в този период на годината. В същото време цените на контейнерите за определени маршрути продължават да се увеличават. Според данни на компанията Drewry Shipping към момента тарифата за превоз на 40-футов контейнер от Шанхай до Ротердам е 11 196 долара, което е близо 7 пъти по-скъпо спрямо същия период на миналата година.

Паралелно с това експерти предупреждават за продължаващи проблеми с пропускателната способност на много от световните пристанища, което се дължи на рекордния износ на Китай и други държави от региона, както и на възстановяването и отварянето на икономиките в Европа и САЩ. Освен това засега не се виждат признаци за отслабване на китайския износ, а тепърва предстоят и третото и четвъртото тримесечие, които традиционно са най-силните за търговията през годината. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща