НАЧАЛО » свят

Бил Гейтс отново най-богат в САЩ

Половината от американските милиардери са увеличили богатството си през миналата година, сочи годишната класацията на списание Forbes

fb
3E news
fb
23-09-2010 11:03:56
fb

Над половината американски милиардери са увеличили богатството си през миналата година.  Най-богат между тях отново е Бил Гейтс. Това показва годишната класация на американското списание Forbes.

 

Основателят на "Майкрософт" е най-състоятелният американец за 17-та поредна година с авоари, възлизащи на 54 млрд. долара - с 4 милиарда повече, отколкото миналата година.

 

Втори в традиционната класация на Forbes на най-богатите хора в САЩ е инвеститорът Уорън Бъфет с 45 млрд. долара (с 5 млрд. повече от миналата година).

 

Трети е основателят на "Оракъл" Лари Елисън, чието богатство запазва равнището си от 27 млрд. долара.

 

Най-богата жена на САЩ Кристи Уолтън е на четвърто място с 24 млрд. долара. Тя като съпруга на загиналия преди 5 години Джон Уолтън е наследничка на основателите на веригата магазини "Уол Март" братята Уолтън. Допълнителни приходи тя получава и от друг бизнес на съпруга си – компанията First Solar, акциите на която са скочили с 400% от 2006 г. насам.

 

Пети са братята Кох, които са най-богатите петролни магнати в САЩ с активи за 31.5 млрд. долара. Чарлз Кох, който е на 74 г., и неговият брат Дейвид, притежават Koch Industries - втората по големина частна компания в САЩ. Тя има приходи от 100 млрд. долара на година.

 

За разлика от 2009 г. 217 от милиардерите в списъка Forbes 400 сега разполагат с повече средства, отколкото преди година. Само 84 от милиардерите са изгубили част от богатството си, докато миналата година "жертва" на тази тенденция бяха 314 от включените в листата.

 

Хората на първите десет позиции са добавили общо 24,9 млрд. долара към авоарите си. Миналата година същата група изгуби общо близо 40 млрд. долара от състоянието си. В топ 10 няма нови лица, а само известни размествания.

 

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг (35-та позиция) е регистрирал най-голям относителен растеж, увеличавайки богатството си повече от три пъти - от 2 на 6,9 млрд. долара. Другите двама съоснователи на Фейсбук  са Дъстин Московиц и Едуардо Саверин. Те също влизат в класацията съответно с 1,4 млрд. долара и 1,15 млрд. долара. Роден осем дни след Зукърбърг, 26-годишният Московиц е и най-младият милиардер. Най-възрастният в списъка е 95-годишният Дейвид Рокфелер с 2,4 млрд. долара.


По статията работи:

Георги Вулов