Батерия на Tesla Megapack се подпали в Австралия по време на тестове

Енергетика / Свят
3E news
796
article picture alt description

Пожар е избухнал в контейнер от системата за съхранение на батерии Tesla Megapack по време на тестването на новорегистрираната Victoria Big Battery в Мурабул в Австралия. Изображенията идват само дни след като батерията, която ще бъде най -голямата в Австралия бъде завършена. Планирано е тя да бъде с мощност от 300MW/450MWh – според официалните документи на фабриката. Батерията, която току -що започна тестването, е собственост на Neoen Australia, която също притежава Hornsdale Power Reserve в Южна Австралия, както и сторидж системата Bulgana в австралийския град Geelong, припомня Renew Economy.

В изявление управляващият директор на Neoen Australia Луи дьо Самбуси заяви: „Можем да потвърдим, че по време на първоначалното тестване днес около 10-10.15 часа сутринта е възникнал пожар в едно от съоръженията на  Tesla във Victoria Big Battery. Няма пострадали и мястото е евакуирано. „Neoen и Tesla работят в тясно сътрудничество с аварийните служби на място, за да управляват ситуацията. Обектът е изключен от мрежата и няма да има въздействие върху електрозахранването“, съобщават оттам. Повече информация се очаква да бъде предоставена в скоро време.

Според говорителя 13 –тонната литиева батерия, разположена в транспортен контейнер се е подпалила изцяло. „Екипажите на пожарната работят за овладяване на огъня и спиране на разпространението му до близките батерии“, допълват от компанията.

Голямата батерия на Victoria трябва да започне да функционира преди лятото и има 10-годишен договор с австралийския оператор на енергиен пазар за предоставяне на мрежови услуги. Част от тези услуги е и увеличаване на капацитета на свързаност даа бъде увеличен в периоди на пиково търсене.

Съоръжението е планирано да предоставя услуги и да измести времето на отдаване на енергията, получена от вятърни и слънчеви централи. Всяка една батерия във фабриката (Megapack) е с мощност от около 3MWh и използва литиево-йонна батерия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща