НАЧАЛО » свят

Американски сенатори предлагат 1 млрд. долара на Европа за намаляване зависимостта от руския газ

Законопроектът "Енергийна сигурност и диверсификация на Европа предполага отпускане на тези средства за държавни и частни проекти, избирани отделно

fb
3E news
fb
12-10-2018 08:35:00
fb

Американските сенатори Роналд Джонсън и Крис Мърфи са представили законопроект, в който се предлага да бъдат отдели за Европа от 2019 г. до 2023 г. 1 млрд. долара за намаляване на зависимостта от руския газ.

Сенаторите Крис Мърфи и Роналд Джонсън от комисията за международни отношение към конгреса са представили законопроект, насочен срещу „борбата с пагубното руско влияние“ на енергийния пазар на Европа, съобщи в четвъртък Дойче веле. Документът е озаглавен „Енергийна сигурност и диверсификация на Европа“ и предполага в частност отделяне на 1 млрд. долара от 2019 г. до 2023 г. за държавни и частни проекти в областта на енергийната сигурност за страни, които ще бъдат избирани отделно.

Тук няма да коментираме въпроса как и по какви критерии.

Освен това Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще получава по 5 млн. долара за такива цели като изготвяне на експертизи за осъществяване на проектите и за организиране на технически семинари за подкрепа на проектите на ранните етапи на развитие.

Документът предвижда и планиране на съдействието на държавния департамент на САЩ за „засилване на политическата и дипломатическа подкрепа на отделните страни при развитието на енергийния пазар.
 
Според информация, публикувана на сайта на сенатор Мърфи, „голяма част от Европа разчита на енергия от Русия“. Русия се възползва от доминирането си на европейския пазар, а също така от корупция, подкупи и пропаганда, за да подкопава западните институции и оказва влияние на страните от ЕС така, че те да не могат да се противопоставят на Русия и на президентът й Владимир Путин, твърди сенаторът. Той напомня, че Америка е инвестирала милиарди в утвърждаването на военната мощ на Източна Европа. „Нека не забравяме за опасните последствия от енергийното задушаване от Русия“, призовава той.

сащ
енергиен пазар
руски газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева