НАЧАЛО » свят

МАЕ: Азиатският пазар на втечнен природен газ се нуждае от сериозни реформи

fb
3E news
fb
06-11-2014 11:11:00
fb

За развитие на пазара на втечнен природен газ в Азиатоско-тихоокеанския регион е необходимо да бъдат проведени много сериозни реформи. Това заяви изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Мария ван дер Хувен при откриването на Третата международна конференция на производителите и потребителите на втечнен природен газ, която се провежда в Токио.

 

Тук са се събрали представители на различни страни, които са заинтересовани от различни неща, въпреки това ние имаме общи интереси – гъвкав и конкурентноспособен пазар на втечнен природен газ в Азия. Но за това в Азия трябвада бъдат направени сериозни реформи“, заяви Мария ван дер Хувен.

 

Председателят на МАЕ отбеляза, че правителствата на страните трябва да „предоставят достъп до съответстващата инфраструктура на трети страни и да осигурят прозрачност при упражняването на бизнеса, като създадат условия за конкуренция“.

 

Тя засегна сщо така въпроса за високите цени на втечнения природен газ и изрази увереност, че „Азия трябва да позволи на пазара да регулира цените“. „Това може да доведе до понижаване на цените в началото, но в дългосрочна перспектива ще допринесе за успех и развитие“, отбеляза директорът на МАЕ.

 

 

Този, който казва „не“ на такива реформи, просто отлага неизбежното. Газа трябва да има възможността да се конкурира и всички тези промени са от полза за нашите общи интереси“. Тя призна, че „това не е леко и подобни неща не се случват за една нощ“, но подчерта, че „нищо няма да се случи, ако не започне да се действа още сега“. „Ние просто нямаме алтернатива“, заключи директорът на МАЕ.

 

В японската столица Токио днес се открива третата международна конференция на производителите и потребителите на втечнен природен газ. В конференцията участват над 1000 представители на компании и на правителства от 50 държави в света, съобщава ТАСС.

 

 

 

втечнен природен газ
МАЕ
Азиатско-Тихоокеански регион
По статията работи:

Маринела Арабаджиева