НАЧАЛО » свят

Азербайджан спря доставките на газ за Русия

fb
3E news
fb
15-01-2014 10:27:00
fb

Азербайджан спря на 13 януари доставките на газ за Русия по технически причини, а срокът за възобновяването им е неизвестен, съобщава агенция Прайм, позовавайки се на съобщение на „Газпром”.

До спирането на доставките Азербайджан е доставял за Русия 3 млн.куб метра природен газ на ден.  Обемът на доставките на природен газ от Азербайджан за Русия по предварителна оценка през 2013 г. са се понижили с 31,5% -  до 1,37 млрд.куб метра.

Според информация на Trend спирането на доставките е временно, а причината е извършване на ремонтни дейности в района на шосейния път Баку-границата с Русия, където има газови връзки. Изданието се позовава на информация от SOCAR, като също потвърждава, че на този етап няма данни за срокът, в който ще бъдат възобновени доставките.

През октомври 2009 г. „Газпром” и Държавната нефтогазова компания на Азербаджан (SOCAR) подписаха договр за покупко-продажба на азербайджански газ. Доставките по договора започнаха на 1 януари 2010 г. Документът предвиждаше доставка на 2 млрд.куб метра природен газ., а през 2012 г.- увеличаване на обема с още 2 млрд.куб метра. Според информация от азербайджанската страна „Газпром” има недовзет обем, но количеството не се уточнавя. Допълнително споразумение за увеличаване на закупеният от руската компания азербайджански газ до 3 млрд.куб метра беше подписано на 24 януари 2012 г.

газ
Газпром
SOCAR
По статията работи:

Маринела Арабаджиева