АЕЦ „Аккую“ ще покрива до 10 % от нуждите на Турция от електроенергията

АЕЦ „Аккую“, която се строи в Турция от руската компания „Росатом“ ще удовлетворява до 10 % от необходимостта на страната от електроенергия. Това заявява в интервю за РИА Новости заместник-председателя на съвета на директорите на проектната компания „Аккую Нуклеар“ Антон Дедусенко.

По думите му след завършване на строителството АЕЦ ще произвежда около 35 млрд. кВтч годишно.

Това е достатъчно за осигуряване на електроенергийните нужди на голям град, например като Истанбул“, заявява Дедусенко.

Той обръща внимание на проведените наскоро „отворени врати“ в рамките на които населението се е запознало с процесите на изграждане на централата и е затвърдило взаимното доверие с местните жители.

Церемонията по започване на дейностите за изграждането на АЕЦ се състоя на 3 април в турската провинция Мерсин. „Аккую“ е единственият в света проекта на атомна електроцентрала, осъществяван по модела BOO («build-own-operate» - построй – притежавай – експлоатирай.

Проектът за АЕЦ „Аккую“ включва изграждането на 4 енергийни блока по 1200 МВт всеки от тях. Русия ще вложи в проекта сумата от 22 млрд. долара- Пускането в експлоатация се очаква през 2023 г.

Финансирането на проекта, според Дедусенко сега се осъществява от руската страна. В бъдеще дял до 49 % може да бъде продаден на турски или друг международен инвеститор, на една или няколко компании. Не по-малко от 51 % от проекта обаче ще са на руската страна в съответствие с условията на международното споразумение.

Преговорите с потенциални инвеститори в проекта АЕЦ „Аккую“ продължават, заявява още Дедусенко, като уточнява, че това е дългосрочно партньорство и затова изборът ще еизключително внимателен. „Става въпрос именно за избор на партньори, които заедно с „Росатом“ ще строят АЕЦ, ще управляват компанията и ще експлоатират централата“, допълва той.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари