НАЧАЛО » класации

Phos e победител в Elevator Lab България 2019 с решение за превръщане на смартфони в ПОС терминали

Иновационният борд на Райфайзенбанк (България) избра финалистите и победителите измежду 24 кандидатствали стартъпкомпании

fb
3E news
fb
04-07-2019 04:03:00
fb

Стартъпът Phos е победител в ElevatorLab България 2019 – регионалното предизвикателство в рамките на най-голямата корпоративна програма за партньорство с финтех сектора в Централна и Източна Европа, създадена от Райфайзен Банк Интернешънъл. Компанията победи с решение за софтуерен ПОС терминал, който позволява на търговците да приемат сигурни безконтактни плащания директно на телефона си, без допълнителен хардуер. Проектът на Phos спечели в конкуренция с иновативни идеи на още четири финалиста – Reloyalty, Appraiser, Phyre и ReCheck. Победителят получава право за участие директно за полуфинала на глобалната програма във Виена, където ще се конкурира с финтех проекти от цял свят, както и възможност да развие PoC (Proof of concept) в Райфайзенбанк (България).

„Elevator Lab е трамплин за българските финтех проекти към глобалната сцена. Щастливи сме, че ще имаме възможност да работим с Райфайзенбанк, тъй като ние търсим стратегически партньори за развитието на нашия продукт“ – заяви Иво Георгиев, един от създателите на стартъпа Phyre.

За обучение в австрийската столица пък ще пътува екипът на iRoboInvest, който спечели първото издание на Elevator Lab Bootcamp за стартъпи в начална фаза. Тяхната идея за дигитализиране на банкови продуктови оферти, профилиране на клиенти и сключване на договорибе избрана като най-перспектива сред иновациите на останалите финалисти в категорията ChatBot System, Swipe & Tip, Revalueи RICS.

„Вече три години Райфайзенбанк е част от стартъп и финтех екосистемата в България. Свидетели сме как тя се развива и като брой играчи на пазара, и като експертиза на екипите, и като качество на проектите. Чрез Elevator Lab ние подкрепяме пряко това развитие, а през тази година подаваме ръка и на екипите в съвсем начална фаза. Отново видяхме страхотни проекти и идеи. Вярваме, че и сред тазгодишните победители и финалисти ще открием бъдещи партньори, с които заедно ще продължим да променяме средата и да въвеждаме иновации за по-добро клиентско преживяване“, каза Даниел Алексиев, началник отдел „Дигитално банкиране и Иновации“ в Райфайзенбанк.

Над 1000 стартъп и финтех компании от цял свят кандидатстваха в трите досегашни издания на глобалната програма Elevator Lab. На местно ниво Райфайзенбанк (България) вече работи с три от компаниите, които участваха в миналогодишното издание на Elevator Lab – с българските Evrotrust и Log Sentinel, както и с един от победителите в глобалното състезание Pisano.

По статията работи:

Галина Александрова