НАЧАЛО » класации

„Форбс“: Шефът на "Амазон" по-богат с 27.9 млрд. долара през 2018-та, Зукърбърг – най-губещ

fb
3E news
fb
02-01-2019 10:11:00
fb

Директорът на „Амазон“ Джеф Безос, е най-големият печеливш за 2018 г. Неговото състояние се е увеличило с 27,9 млрд. долара на 126,2 млрд. долара. Това показва традиционната годишна класация на сп. "Форбс" за личното богатство на бизнес величията в света, цитирана от БГНЕС.

След Безос е японският милиардер Ташади Янай, който благодарение на акциите си в мoднaтa мapĸa „Unіqlо“ е спечелил сумата от 7 милиарда долара. Аĸциитe нa модната къща пocĸъпнaxa c пoвeчe oт 75% пpeз изминaлaтa гoдинa.

На трето място сред печелившите личности е изпълнителният директор на петролната компания „Лукойл“ Вагит Алекперов, който генерира печалба от 4,6 млрд. долара.

В същото време много милиардери загубиха част от богатството си заради турбулентната година. Най-големият губещ сред тях е директорът на компанията „Фейсбук“ Марк Зукърбърг, който загуби 18,7 млрд. долара заради скандалите около зоупотребата с лични данни на потребители на социалната мрежа.

Сред списъка на губещите на второ място е Аманасио Ортега, основател на „Индитекс“, която отговаря за марките Зара, Бершка, Масимо Дути, които загубиха 16.2 млрд. поради лоши бизнес разчети.

Джордж Шефлър, основател на „Sheffler Cars“, е загубил 14 млрд. долара тази година. Както отбелязва „Форбс“, спадът в продажбите на автомобили в Европа и Китай очевидно е засегнал производителя на гуми и автомобилни части.

класации
сп. Форбс
лично богатство
По статията работи:

Галина Александрова