НАЧАЛО » класации

Спесима и Комрад Кооператив – големите победители в конкурса “Иновативно предприятие на годината 2018“

fb
3E news
fb
07-12-2018 10:48:00
fb

„Иновативността е присъща на българина, като еманация на свободния дух, предприемачеството, въображението и смелостта на идеите“, заяви президентът на Р България при откриването на 14-ия Национален иновационен форум. На събитието с тема „Интелигентни политики за иновационен растеж“ Спесима и Комрад Кооператив получиха почетните грамоти и статуетки в конкурса „Иновативно предприятие на годината- 2018“. На форума бяха представени и изводите от годишния доклад Иновации.бг.

14-ият Национален иновационен форум под егидата на президента Румен Радев се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Е nterprise Europe Network – България , с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Единен център за иновации на БАН в медийното партньорство с БНТ, списание „Икономика“, икономически портал Economic.bg и Успелите.бг.

На форума 9 български предприятия бяха наградени в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2018“. От над 100 кандидатури на фирми от различни икономически сектори 25 стигнаха до номинации. 17-членно жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи и организации определи победителите. Това са Спесима, Микар Иновешън, Елиъс Бо, Принтиво, Тинузавър, Байомик, Комрад Кооператив, Уеб сървисис и Автоиконом, отличени в различни области според въздействието на иновацията.

От тази година отличените и номинираните фирми в конкурса „Иновативно предприятие на 2018 г.“ получават и правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ за „високи постижения в иновациите“.Тя е отличителен знак за авангардни и оригинални иновации, с високо качество. Номинираните фирми получават възможност чрез Enterprise Europe Network да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти в над 60 държави на 5 континента.


Фирмите победители и номинираните в конкурс „Иновативно предприятие на годината - 2018“  


За „Иновация за пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Спесима ООД.

Спесима ООД прави реинженеринг на използвани универсални роботи от сектор
автомобилостроене. Използвайки механичната конструкция на роботите. Фирмата разработва новхардуер и софтуер, с което пренасочва робота към изцяло ново приложение. Подходът е екологичен и спестява енергия. Спесима успешно продава в над 35 страни в целия свят.


В областта „Социална иновация” за 2018 г. с почетна грамота и статуетка се отличава Комрад Кооператив.

Комрад Кооператив се занимава с разработка на иновативни софтуерни продукти на основата на блокчейн и изкуствен интелект. Кооперацията е основана от 16 член-кооператора. Тя създава инфраструктура за управление на децентрализирани автономни организации върху блокчейн посредством умни договори, наречена Wetonomy. Разработва и платформата Сайнет (Scynet) заScynet) за създаване и трениране на изкуствен интелект, на основата на блокчейн.


За „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2018 г. с почетна грамота се отличава Микар Иновейшън ООД.

Микар Иновейшън ООД създава платформа за бърз скрининг и откриване на нови лекарствени молекули за предклинични изследвания за голям клас болести. Фирмата комбинира биотехнологии и информационни технологии като съкращава селекцията и изчистването на молекулите до 1 година. Портфолиото на Микар включва 5 молекули с готовност за патентоване.


В категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2018 г. със специална награда се отличава и Тинузавър ООД.

Тинузавър ООД е разработила образователна платформа и набор от авторски комплекти за програмиране, роботика и електроника с отворен код. Обучението се фокусира върху инженерните аспекти на програмирането. Платформата и комплектите се ползват от университети и училища в България, Канада, САЩ, Германия и Мексико.


За „Качество на живот“ за 2018 г. с почетна грамота се награждава Принтиво ООД.

Принтиво ООД специализира в 3D биопринтирането на тъкани. Компанията е създала собствен биопринтер, 5 биомастила и оригинална методология за 3D биопринтиране на костна тъкан. Иновацията на Принтиво е световна новост с приложение в медицината и стоматологията.


За „Зелена иновация“ за 2018 г. с почетна грамота се отличава Байомик ООД.

Байомик ООД е разработила композитен материал, подобен на стиропор, на базата на
нехранителни земеделски отпадъци и гъбен мицел. От него е създала напълно биоразградими опаковка и мебелна плоскост. Композитният материал се разгражда в естествени условия за 75 дни след изхвърлянето.


За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се награждава Автоиконом ООД.

АвтоИконом ООД е създател на интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка между собственика на автомобила и доставчиците на услуги - сервизи, технически прегледи, застрахователни и лизингови компании. Фирмата предлага специални услуги за майки с деца и за хора с увреждания и се отличава с висока степен на иновационна оргнизация и култура.


За „Иновация за развитие на таланти“ с почетна грамота се награждава Уеб Сървисиз ЕООД.

Уеб Сървисиз ЕООД e разработила оригинална технология за мултикултурно учене - „Умни дечица“, за детските градини и предучилищните класове. Усвояването на материала става под ръководството на учител или родител по лек и забавен начин онлайн, чрез мултимедийни игри и тестове, текст, аудио, и илюстрации. Използва се в над 150 градини. Обучението е възможно във всякаква електронна среда – настолен компютър, мобилен телефон, таблет и интерактивна дъска.


За „Иновация в креативните индустрии“ почетна грамота получава Елиъс Бо ЕООД.

Елиъс Бо ЕООД разработва собствена Cablecam система и софтуер за задвижване на камери и обекти до 200 кг в триизмерното пространство. Решението предлага най-добри възможности в бранша за заснемане на динамични сцени и каскади с програмирано насочване. С технологията са заснети няколко световни продукции.


Номинации в Конкурс за иновативно предприятие на годината 2018 (по азбучен ред)

А Дейта Про ООД е разработила платформа за оптимизиране на събирането и самостоятелна обработка на огромни информационни масиви чрез автоматично разпознаване на „лица от особен интерес“, замесени в криминална дейност.

Антиподес ЕООД разработва първата за България ERP система от висок клас като облачно решение, локализирано на шест езика, на цени, достъпни за малкия и среден бизнес.

Био Уей ООД създава бизнес модел за отглеждане на гъби шийтаке в селските райони в цяла България чрез изграждането на биоферми, собственост на различни лица, работещи под едноименна търговска марка и при спазване на единни стандарти.

Волонтайм ООД създава, поддържа и развива едноименната социална мрежа за добри дела, в която всеки може да намери информация и да стане част от всичко, свързано с правенето на добрини.

Империя Онлайн ООД разработва и разпространява мултиплатформената ролева игра Imperial Hero (Scynet) заИмперски герой), във версия, предназначена за рускоезичните пазари.

КънектидБин ООД разработва решение за „умно” сметосъбиране, комбиниращо конфигурируеми IoT сензорни устройства и софтуерна платформа за осигуряване на наблюдение и управление на мрежи от контейнери за сметосъбиране в реално време.

Майкроуебър ЦМС ООД предлага онлайн платформа с отворен код за създаване на уебсайтове, онлайн магазини и блогове, чрез drag and drop технология.

Мейк-България ЕООД предлага патентована технология за мобилна система и композитни панели за топлоизолация на жилищни сгради и индустриални съоръжения.

Мобайл Системс ООД (Scynet) за търговска марка MobiSystems) е създател на OfficeSuite Now, крос- платформен офис пакет за фирми и индивидуални потребители с вграден мейл-клиент и пдф редактор.

Мусала Софт е водеща софтуерна компания, създала обучителния формат Learn from the masters за лица с базов или без никакъв опит, планиращи кариера в ИТ областта.

15БГ ООД разработва 15toGO – приложение за нов начин за избиране, резервиране и организиране на споделени пътувания чрез директна връзка с туристическите агенции.

Райд Шеър България АД (SPARK)) предлага free flow услуга за споделена мобилност с електрически автомобили нова за пазарите в България, Литва и Румъния.

Телерик Академия ООД e образователната организация с програми за подготовка на специалисти за ИТ индустрията и изграждане на дигитални знания и умения у учениците.

Техруум ООД разработва стратегии и собствени инструменти за дигитален стандарт в строителството за различни географски локации.

Файър АД разработва мобилния портфейл phyre - независим fintech продукт, който позволява безконтактно разплащане чрез смартфон, преводи между абонатите и дигитализиране на картите за отстъпки.

Център за интегративна медицина (АСИМП) ООД създава протокол и програма за лечение на онкологични заболявания на базата на инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия.  

иновации
иновативни фирми
14-ият Национален иновационен форум
По статията работи:

Галина Александрова