НАЧАЛО » класации

САЩ отново оглавяват класацията за най-конкурентната икономика в света

Това се случва за пръв път от 2008 г. насам, сочи доклад на Световния икономически форум в Давос

fb
3E news
fb
17-10-2018 09:30:00
fb

САЩ оглавяват класацията на най-конкурентните икономики в света за първи път от десетилетие, сочи доклад на Световния икономически форум в Давос, цитиран от световните агенции. Това представяне е израз по-скоро на нова методология и дългосрочни фактори, отколкото на мерките, обявени напоследък от администрацията на Доналд Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

Организаторите на Световният икономически форум публикуваха днес доклада си за световната конкурентоспособност, който се основава на близо 100 отделни фактора, разпределени в десетина категории, за да отразяват по-добре съвременната бързо променяща се и все по-дигитализирана световна икономика.

САЩ изместват от челната позиция Швейцария след деветгодишното й лидерство. След тях в списъка от 140 държави се нареждат Сингапур, Германия, Швейцария и Япония. Първата десятка се допълва от Холандия, Хонконг, Великобритания, Швеция и Дания, уточнява ДПА.

За последен път САЩ оглавяваха класацията през 2008 година. Авторите на доклада са коригирали индекса, за да отчита последиците от финансовата криза от 2008 година, промените в човешкия капитал и тенденцията, която наричат "четвъртата индустриална революция".

САЩ са "иновативна сила" с гъвката работна ръка и голям пазар, посочва Садия Захиди от управляващия борд на организацията.

Те се представят доста добре от гледна точка на институциите, но има множество тревожни сигнали. САЩ са на едно от най-ниските места сред икономиките от Г-20. когато става дума за здравеопазване, има притеснения за свободата на пресата, има опасения за независимостта на съдилищата. . . по-меки фактори, които биха могли да се отразят на конкурентоспособността на страната в по-дългосрочен план, предупреждава Захиди, цитирана от Ройтерс.

Старата методология вземаше точки на САЩ за макроикономическа среда, като високият държавен дълг бе особена слабост. Новата методология обаче им присъжда почти перфектен резултат от 99,2 (от 100 максимални) за "дългова динамика". 

По-надолу в класацията са Китай на 28-мо място, Русия на 43-то, Индия на 58-мо.

България е 51-ва в класацията тази година, следвана от Румъния, която е 52-ра, се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията, уто„нява БТА.

30-те най-конкурентоспособни държави в света според класацията са:

 1 САЩ
 2 Сингапур
 3 Германия
 4 Швейцария
 5 Япония
 6 Холандия
 7 Хонконг
 8 Великобритания
 9 Швеция
 10Дания
 11 Финландия
 12 Канада
 13 Тайван
 14 Австралия
 15 Южна Корея
 16 Норвегия
 17 Франция
 18 Нова Зеландия
 19 Люксембург
 20 Израел
 21 Белгия
 22 Австрия
 23 Ирландия
 24 Исландия
 25 Малайзия
 26 Испания
 27 Обединени арабски емирства
 28 Китай
 29 Чехия
 30 Катар

икономика
конкурентоспособност
конкурентна икономика
Световен икономически форум
Давос
По статията работи:

Маринела Арабаджиева