Подкупите в света се изчисляват на 1 трилион долара годишно

България е 75-та от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави в ЕС в Индекса за възприятие на корупцията

Годишно подкупите в света се оценяват на сумата от 1 трилион долара. Освен това обаче световната икономика губи още 2,6 трилиона долара във връзка с корупционната дейност, съобщава ООН. По данни на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), в развиващите се страни, загубите, свързани с корупция надхвърлят нивото на официалната помощ за развитие 10 пъти.

Международният ден за борба с корупцията е 9 декември. От ООН напомнят, че подкупът е сериозно престъпление, което подкопава социално-икономическото развитие на всяко общество. Нито една страна и нито един регион не е застрахован от корупцията.

По данни на организацията Transparency International, през 2016 г. България е 75-та от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави в ЕС в Индекса за възприятие на корупцията.

През тази година управлението в ООН, занимаващо се с наркотиците и престъпността и ПРООН работят по обща кампания, целта на която е насочена към това да се разбере как влияе корупцията върху образованието, здравеопазването, правосъдието и демокрацията.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари