НАЧАЛО » класации

Най-много бензин могат да си купят жителите на Люксембург, най-малко – гражданите на Украйна

fb
3E news
fb
29-07-2019 04:05:00
fb

Най-много гориво със средно месечните си заплати могат да купят жителите на Люксембург, най-малко – гражданите на Украйна. Русия е в средата на рейтинга, подготвен от РИА Рейтинг по поръчка на РИА Новости за достъпност до бензин за населението за страните от Европа.

При изготвянето на рейтинга са използвани данните от официалната статистика на страните от Европа за цените на бензина с октаново число 95 към началото на юли 2019 г. (за Норвегия и Украйна – данните са от май 2019 г.). Изменението на цените е изчислено в националната валута на страните.

През първата половина на 2019 г. динамиката на петролните цени е била разнопосочна. Като цяло за полугодието цената на петрола сорт Brent е нараснала почти с 18 %, което се дължи на много фактори, преди всичко на споразумението ОПЕК+. Цената на бензина обаче се определя не само от петролните котировки, но и редица други фактори и в частност от данъчния режим. При това е очевидно, че достъпността до бензин от страна на потребителите зависи не само от неговата цена, но и от доходите на населението.

 

Люксембург е лидер в рейтинга

Лидер по рейтинга е Люксембург. Жителите на тази страна могат да придобият за средната си заплата 2,9 хил. литра бензин. Цените на горивото в тази страна не са много високи, а заплатите са едни от най-високите в Европа.

Второ място заема Норвегия с 2,2 хил. литра бензин. Бензинът в тази страна е относително скъп, но заплатите също са много високи.

В първата петица от рейтинга влизат също така Австрия, Ирландия и Великобритания. Жителите на тези страни могат да придобият със средно месечните си заплати над 1,9 хил. литра бензин.

Русия се намира в средата на рейтинга – на 16-то място между Италия и Естония. Жителите на Русия могат да си купят със своите средно месечни заплати от порядъка на 927 литра бензин с октаново число 95. По-нагоре в рейтинга са разположени основно развитите западноевропейски страни. Русия изпреварва по достъпност до бензин много държави от Източна Европа, а също така и съседните Украйна, Казахстан и Беларус.

Последно място по достъпност до бензин за населението заема Украйна. Гражданите на тази страна имат възможност да купят само 279 литра гориво. Това е 10 пъти под възможността на жителите на Люксембург и 3,3 пъти по-малко от Русия. Бензинът в Украйна е един от най-евтините в Европа, но ниското ниво на заплатите не позволява осигуряването на достъпност за населението.

Освен Украйна аутсайдери са България, Румъния, Латвия и Беларус. Жителите на тези страни могат да си позволят да си купят не повече от 560 литра на месец.

 

Най-евтиният бензин е в Казахстан

В абсолютна стойност, най-ниската цена на горивото  от всички страни, участващи в рейтинга е регистрирана в Казахстан. Според изчисленията в рубли, цената на литър бензин с октаново число 95 е 27,9 рубли, се отбелязва в материала. На второ място се нарежда Русия с цена от 45,5 рубли за литър. Четвърто място заема Беларус – около 52 руски рубли за литър, а на четвърто се нарежда Украйна, в която според изчисленията литър бензин  излиза 74,7 рубли. По-нататък в рейтинга се нареждат страните от Източна Европа с относително ниски цени на горивото.

 

Най-евтиното дизелово гориво също е в Казахстан – 31,9 рубли за литър, а Русия е на второ място с 46,1 рубли за литър.

Най-скъп е бензинът от страните в Европа, като при преизчисляване в руска валута на първо място се нарежда Нидерландия. Там цената на литър бензин е 118,7 рубли за литър. По-нататък следват Норвегия, Дания, Гърция и Италия. В тези страни литър бензин струва над 113 рубли за литър.

В повечето страни със скъп бензин основната причина за тази стойност са високите данъци върху горивата.

Дизеловото гориво, според рейтинга,  се продава в Норвегия – 111,6 рубли за литър Над 100 рубли за литър струва дизеловото гориво в Швеция, Италия, Великобритания, Белгия и Франция.

Практически във всички страни, участващи в рейтинга цените на бензина са нараснали. Намаление се отчита само в Казахстан – минус 3,9 % и Украйна – минус 1,3 %. В Малта цените са останали на предишното ниво. В останалите държави се отчита ръст на цените. Най-съществено стойността на бензина е нараснала в България – плюс 13,6 %, в Литва – плюс 12,0 % и в Унгария – плюс 11,5 %.

 

Ситуацията с изменението на цените на дизеловото гориво е сходна с динамиката на цените на бензина. Стойността на дизеловото гориво е нараснала в 28 от страните, от общо участващите 33 в рейтинга.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева