България е на 20-то място в рейтинга на European Federation of Energy Traders (EFET)

Европейската федерация на енергийните търговци European Federation of Energy Traders (EFET) публикува поредният си рейтинг на основните 21 газови хъба (Разпределителни центрове) на Европа.

България, която е включена в този рейтинг заема предпоследно 20-то място, като преди нея е Румъния с 19-та позиция.
Румъния и България все още изостават, въпреки лекото подобрение, отбелязват от EFET.

В този смисъл може да се коментира, че изграждането на интерконектора с Гърция, втората инвеститорска среща за газов хъб „Балкан“ , както и реалните стъпки за по-добра реализация на газовата инфраструктура със сигурност ще се отразят положително при изготвянето на следващият рейтинг. Изключително любопитно е как ще бъде отразен в рейтинга и действието на  новият входно-изходен тарифен модел. През следващите години значение ще оказват възможностите за транзит на газовите потоци през страната ни.

За пръв път през тази година в рейтинга EFET е включена и Украйна, която засега е поставена на последно 21-во място, но изпреварва страната ни и Румъния  с оценката от 3,5 бала. Тук е мястото да припомним, че Украйна заяви през лятото на 2017 г. намерението си за изграждане на газов хъб и наскоро представи почти цялостна визия. Въпросът е доколко е реално осъществима, предвид критиките за остаряла инфраструктура. Освен това не е без значение и факта, че през 2019 г. изтича договора за транзит на руски газ и украинската страна е изправена пред доста въпросителни.

Рейтингът се изготвя от 2014 г. и според показателите България варира между оценката от 1,5 бала през 2014 г. и 1 бал за 2017 г.
За сравнение може да се видят показателите за Полша, която има  оценка от 4,5 бала през 2014 г. , а през 2017 г. вече е с оценка от 10 бала. При Унгария подобрението е още по-съществено. Страната тръгва с оценка от 5 бала през 2014 г. и достига до 12,5 бала през 2017 г.

Преди България и Румъния в рейтинга са Турция и Гърция.

Както отбелязват от EFET резултатите невинаги измерват  колко здрав е пазара. Точно в този смисъл се посочва, че независимо, че някои страни, като Полша например, получават по-висока оценка трупат задължения, което от своя страна се отразява на атрактивността на търговията на полския пазар.

Сред тройката на лидерите на газовия пазар в Европа EFET нарежда британският хъб NBP, който получава оценка от 20 бала, нидерландският TFT и белгийският ZTP – 19 бала. Освен това в холандския хъб подобрява ликвидността си.

Рейтингът на EFET ще бъде любопитен всъщност през 2020 г. Както е известно именно за 2019 - 2020 г. е планиран старта на големие газови проекти - Южен газов коридор, Турски поток, Северен поток 2. От национално значение е влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция, строителството на компресорна станция от румънска страна, за да има пълноценна газова връзка с Румъния и разбира се, газовата свързаност с Македония, Сърбия и Турция. 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари