НАЧАЛО » класации

България едва 31-ва от 33 държави в Европа по достъпност на природен газ за населението

На първо място в класацията е Люксембург, а на последно - Украйна

fb
3E news
fb
10-06-2019 01:12:00
fb

България е на 31 място в класацията на европейските страни по достъпен за населението природен газ. Това показва класация, публикувана от РИА Новости и БГНЕС, изготвена по данни на Центробанк, ОИСР, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните.

Според класацията, изготвена от експертен екип с оценки за 33 държави, количеството газ, което можем да си купим със средната заплата в нашата страна, е 1 152,9 куб.м. Промяната в цената на газа в национална валута за годината в проценти е 16,6%. Цената в България на 1 000 кубически метра м газ в американски долари е 504,4.

Сърбия е едно място пред нас – на 30-то: с 1 184,8 количество газ, достъпно за средна заплата.

На първо място в класацията е Люксембург с впечатляващото количество от 7 870,1 куб.м газ, достъпно за населението на страната на месец за средната месечна заплата. Цените на газа в страната са сравнително ниски, докато средната заплата е една от най-високите в Европа.

На 2-ро и 3-то са Казахстан и Русия със съответни стойности от 7 521,4 и 6 651,6 куб. м газ. В Казахстан заплатите са сравнително ниски, но цените на газа, както и в Русия, са сред най-ниските от всички страни, участващи в рейтинга.

Следват ги Великобритания и Германия. Сред десетте страни с най-доби условия за жителите си по отношение на газ са и Белгия, Ирландия, Австрия, Холандия и Дания.

Турция е на 16-то място с 2 016,5, а Гърция на 19-то с 1925,9 куб. м газ, достъпен за хората, живеещи в тези страни.

Най-малко количество газ могат да си позволят да купуват гражданите на Украйна. При средни доходи можете да си купите малко повече от хиляда кубически метра, което е почти осем пъти по-малко, отколкото в Люксембург. Цените на газа в Украйна по европейски стандарти са ниски, но в същото време страната има много ниски заплати.

 

По статията работи:

Галина Александрова