Ben van Beurden, Shell пред РИА Новости: С природния си газ Русия може да помогне на света в проблемите с измененията на климата

Борбата с измененията на климата в условията на растящото потребление на енергия в света днес е  един от най-сериозните проблеми, стоящи през човечеството. Каква роля може да играе Русия в противопоставянето на увеличението на емисиите от парникови газове, коментира в статия за РИА Новости главният изпълнителен директор на англо-холандската компания Shell Ben van Beurden.


„Пред Русия има отлична възможност. Ако тя бъде осъществена напълно, ще спечели не само Русия, но и целия свят. Става въпрос за възможност да се помогне на човечеството за преминаване към нисковъглеродно бъдеще


Получаването на енергия от възобновяеми източници, повишаване на енергийната ефективност, въвеждането на електромобили и преминаването на транспорта към нови, по-чисти видове горива, такива като втечнен природен газ (LNG) – всичко това са важни насоки за развитие, както за Русия, така и за други страни. Основната възможност, която се отваря пред Русия обаче е много по-голяма – ресурсите в страната могат да допринесат за намаляване на глобалните емисии. Сетът се нуждае от помощта на Русия“, казва шефът на Shell.  


„Борбата с измененията на климата, несъмнено е един от големите проблеми, стоящи днес пред човечеството. Това е глобален призив и отговорът на него също трябва да е глобален. За да се постигнат целите на Парижкото споразумение и задържи ръстът на глобалната средна температура под два градуса по Целзия, светът трябва да предприеме спешни и значителни стъпки.


Стоящата пред света задача е много по-голяма отколкото просто намаляване на емисиите, въпреки че и постигането на това не е така  лесно. Населението на земята расте, нивото на благосъстояние на населението се повишава. Взети заедно тези тенденции означават, че светът се нуждае от повече енергия.


За постигане на целите на Парижкото споразумение, през 2070 г. трябва да престанем да добавяме парникови газове към този обем, който вече е в атмосферата. Но светът през 2070-та вероятно ще потребява поне с 50 % повече енергия отсега. Това означава, че задачата се усложнява от това, че намаляването на емисиите ще трябва да става при условията на растящо енергопотребление.


За изпълнение на това, трябва да се използват всички възможни решение. Това са и възобновяемите източници – вятъра и слънцето. Това са и биогоривата, и водородът. Това е и мащабният преход към използването на енергията под формата  електричество, чийто дял днес е едва 20 % от потреблението. И разбира се, това е същественото повишаване на енергийната ефективност в транспорта, промишлеността, строителството и експлоатацията на сградите.


Глобалната възможност за Русия е в плоскостта на друго решение. Това е решението – природен газ“, казва van Beurden.
Според него „природният газ е необходим на човечеството, тъй като при използването му за производство на електроенергия се отделят 45-55 % по-малко парникови газове, отколкото при изгарянето на въглища. Освен това използването на газ води до десетократно понижение на изхвърлянето на емисии в атмосферата на замърсяващи вещества. Именно поради това газа е най-употребяваното гориво в тези райони на света, в които качеството на въздуха е най-лошо“.


Въвеждането в експлоатация на газовите турбини е достатъчно лесно и бързо, смята още van Beurden, като обръща внимание и на други предимства и възможности за използване  на синьото гориво.


Главният изпълнителен директор на Shell припомня, че концернът наскоро публикува третият доклад за втечнен природен газ - „Развитие на пазарите на LNG”. В него в частност се отбелязва че търсенето на природен газ ще расте средно с два процента годишно до 2035 г. „Бъдещето на втечненият природен газ е още по-добро. Според прогнозите ни, ръстът на търсенето на LNG ще е средно около 4 процента годишно до 2035 г. „, отбелязва шефът на Shell.


Светът се нуждае от повече природен газ за удовлетворяване на растящите  потребности от енергия,  да допълни възобновяемите източници на енергия, заявява още Ван Берден, обръщайки внимание на заместването на въглищата в централите.


„Тук Русия има огромни възможности. Тя вече е голям износител на природен газ и притежава най-големите в света търговски запаси от газ. Днес Русия заема второ място в света по производство на природен газ, но е в състояние да излезе на първо, отбелязва председателят на Shell, като припомня напредъка на страната при добива и използването на газа“, казва van Beurden, като внимателно споделя и интересите на компанията си.

„Преди 20 години „Газпром“ само обсъждаше предложение за строителство на газопровода „Севеерн поток“. Днес компании на концерна Shell работят в Русия заедно с „Газпром“. Те инвестират заедно с други европейски компании в проекта „Северен поток 2“. В партньорство с „Газпром“ компании на концерна работят над новият проект „Балтийски СПГ“, който предвижда строителството на завод за втечнен газ близо до Санкт-Петербург, а неотдавна отбелязахме десетгодишното партньорство с „Газпром“ по отношение на успешното производство на LNG в рамките на проекта „Сахалин 2“, казва още главният изпълнителен директор на концерна, като допълва колко е важно руската страна да се възползва от газовите си възможности.  Русия и огромните и запаси от природен газ според van Beurden са в състояние да удовлетворят нуждите на човечеството от една страна и от друга да помогнат в борбата с измененията на климата.

 

По РИА Новости, със съкращенияКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари