НАЧАЛО » интервюта

Явор Куюмджиев: Не се отказваме от решаване на проблема с ЕРП-та, но без да ни шантажират

fb
3E news
fb
19-03-2014 11:23:00
fb

Господин Куюмджиев, как ще комнтирате днешното решение на ДКЕВР със стартирането на процедура за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП)?

Самата процедура трае няколко месеца и е изрично разписана в закона. Започва се публично обсъждане, дава се срок на лицензианта да отстрани забележките, които са довели до това решение, чак след което се пристъпва към реалното отнемане или неотнемане (на лицензите).В смисъл, взима се решение за това - да бъде или да не бъде. Ако се вземе решение за отнемане, то подлежи на обжалване в двуинстационен съд.

В случая обаче не е ли по-виновно поведението на самата ДКЕВР а не на дружествата?

Не бих казал.

Не на  това ръководство, а на предишните ръководства на ДКЕВР?

Да, в този смисъл сте права, защото ръководството по времето на Ангел Семерджиев през 2012-2013 г., който трябва да подчертая беше дългата ръка на Бойко Борисов, тогава се взимаха само политически решения в ДКЕВР. Изправени пред паниката, че допуснаха прекалено много слънчеви и вятърни централи, които доведоха до огромни разходи направиха едно безумно решение, с което дадоха възможност на НЕК да не плаща на ЕРП-та. По този начин в рамките на една година възникна този дълг. Странното е, че ние миналата година разрешихме този проблем като създадохме изцяло нов начин за балансиране на енергийната система, в който ЕРП-та вече нямат задължение да плащат на ВЕИ-та. Това задължение отиде към НЕК. Странното е, че точно в този момент, девет месеца след като проблемът е разрешен ЕРП-та го изваждат координирано, два месеца преди изборите. Първо това намирисва на картелно споразумение, второ политически мотвирано и трето незаконно, защото пък от друга страна следващото ръководство на ДКЕВР миналата година издаде специално решение с което забрани, изрично е забранено да се използва прихващането на каквито и да са задължения в отношенията обществения доставчик(разбирайте НЕК) и крайния снабдител (разбирайте тази част от ЕРП, която доставя ток на нас, на гражданите) точно с оглед запазване на сигурността на доставките, непрекъсваемост на доставките. Това в крайна сметка касае националната сигурност. Това е положението по отношение на закона.

По принцип намаляването на цените на електроенергията не е ли политическо?

Намалението на цените? Вижте, от юни месец миналата година ДКЕВР е напълно независим орган, който взема решенията за цените на електричеството, която крайна цена е е съставена от различни видове (източници)на базата на информация, на базата на разчети и на признаване на разходи. Ние няма как да им повлияем да извършат едно или друго. Те са на практика хората, които решават какво да се прави и да не се прави. Такъв  е законът. ДКЕВР е независима организация с точно такава функция и задача.

Не си ли притеснявате, че това решение може да дестабилизира по някакъв начин и без това нестабилната система?

Не. Предвидени са такива процедури в закона за енергетиката, когато се пристъпи към такава процедура. Ако например се стигне докрай и се отнемат лицензите е предвидено какво се случва. Тук не става въпрос за извиване на ръце. Става въпрос за нормална реакция на държавата. Оттук нататък ще бъде даден шанс още няколко месеца да си поправят поведението.

Не се ли притеснявате от това, че може да се стигне до международен съд?

Нямат основание. Това са законите, които са еквивалентни  за всички останали страни членки на Европейския съюз.

Ако примерно се обърнат към международен съд за изкуствено задържане на цени? Питам, защото има подобен прецедент в международната практика.

Трябва да го докажат. Ако смятат, че имат основание и, че са толкова добри адвокатите им - прав им път, живеем в правова държава. За мен е безумие, но ако се опитат, прав им път, имат пари за адвокати, нека ги харчат.

Вие бяхте преди няколко години и заместни министър, как виждате стабилизирането на енергийната система?

Това вече започна. Най-важното според мен е да се увеличи доверието на на всички участници в това, че системата е справедлива. Да се увеличи доверието и на всички клиенти, че сметките са истински, че никой не ги краде, че това което получават са го потребили. Когато това се реши, оттам нататък голяма част от проблемите ще отпаднат.

А дефицитите?

Дефицитите - в същата степен, защото означава всеки да вярва, да е лоялен към цялата система. Не може да имаш гарантирана годишна печалба от 8 процента и да виеш, че нямаш достатъчно пари. Ами, не е коректно.

Как гледате на предложението, че трябва да се седне на масата и да се говори ?

Категорично, аз съм за

А да се подпише договор за разсрочване на тези задължения за срок от няколко години?

Вие бихте ли седнала да водите разговор за разсрочване на дълга ви с мутра, която преди два часа ви е пребила с бухалка, счупила ви е краката и ви е подхвърлила пет лева да си купите бинт?

Искате да кажете, че така действат?

Да. Нама как да водиш диалог с някой, който ти извива ръцете и те шантажира. Когато им дойде акъл в главата и станат достатъчно толерантни, така както държавата е толерантна към тях и се е опитвала да балансира интересите им, да бъдат така добри да разберат, че създадената ситуация не е заради нас, а заради предишното безумно управление и ние не се отказваме от решаване на проблема, но не когато сме поставени в ъгъла и когато ни се извиват ръцете.

ЕРП
ДКЕВР
процедура по отнемане на лиценз
НЕК
Явор Куюмджиев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева