НАЧАЛО » интервюта

Шефчович се надява на бързо постигане на споразумение между Русия и Украйна за транзита на газ

fb
3E news
fb
11-04-2019 03:51:00
fb

ЕС е заинтересован от избягване на каквато и да е криза по отношение на доставките на природен газ. „Смятам, че нашият интерес е за избягване на каквато и да е криза. Затова ще направя всичко възможно за избягване на това“, заявява в интервю за РИА Новости заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. „Опитваме се да се подготвим за всякаква ситуация. Мисля обаче, че за доставчика и транзитьора най-важното е надеждността, доверието и липсата на лоши изненади. Това бе и намерението ми през цялото време. Действително бих се радвал да избегнем това. Всяка зима намирахме решение. И нямаше неприятни изненади“, казва той, като допълва, че се надява, че решение може да се намери не само за следващата зима, но и през следващите 10 години.


В отговор на въпрос за поправките в Газовата директива Шефчович отбелязва, че с тях вече има „юридическа яснота за всички нови газопроводи за ЕС“. „Това не е насочено специално към „Северен поток“. Позволете ми да повторя за това, че ние предложихме мандат за преговори за междуправителствено споразумение между ЕС и Русия (за създаване на специална юридическа база за „Северен поток 2“). Тъй като дори при наличието на такава юридическа яснота (от обновената Газова директива) при нас, както и преди ще има ситуация на три или повече юридически режима (действащи за „Северен поток 2“) - руски, икономическите зони на страни като Дания и Швеция, а след това ще се прилага законодателството на ЕС в териториалните води на Германия. Тоест имаме различни юридически режими. Затова в началото още предлагахме провеждане на преговори между ЕС и Русия, на които бихме изяснили всички тези въпроси. Част от мандата бе обсъждане на всички аспекти по отношение на „Северен поток 2“, а също така и за дългосрочен транзит през Украйна“, казва той.


Еврокомисарят уточнява по отношение на настоящите промени, че сега германският регулатор ще е първият адресат за оценка на проекта. Припомняйки ситуацията около Opal той заявява, че и сега смята за най-добър вариант междуправителствени преговори и търсене на балансирано решение за Русия, Украйна и Европейския съюз.


„Смятам, че запазването на дългосрочният транзит (през Украйна) би било в интерес на Русия“, казва той.

„Когато беше срещата ни на 21 януари останах доста ентусиазиран. Представих предложение и очаквах реакция от двете страни и реакцията бе достатъчно положителна. Не останах с усещането, че предлагам нещо нереално. Уверен съм, че може да започнем да обсъждаме това предложение конкретно и да намерим бързо конструктивно решение“, казва Шефчович, заявявайки готовност за стартиране на процес на тристранна среща веднага след избирането на президент на Украйна.


В отговор на въпрос дали предвид новото регулиране и инфраструктура на ЕС може отново да има криза (газова), Шефчович отговаря, че  е направено всичко за избягването и. „Направихме стрес тестови. Не мисля, че може да се случи толкова тежка криза. Мисля обаче, че в наш интерес е избягването на каквато и да е криза“, казва той. „Затова ще направя всичко възможно за избягването й. Аз казах, че ние много инвестирахме в инфраструктурата през последните четири години. През 2022 г., когато всичко бъде завършено, всяка страна от ЕС, с изключение на Кипър и Малта ще има достъп до три различни източника на газ, до глобалния пазар на LNG. Разбира се, вие сме по-взискателни към газовите ни оператори по въпроса за управление на газовите хранилища. Опитваме се да сме готови за всякаква ситуация. Мисля, че и за доставчиците и за транзитьорите най-важното нещо е надеждността, доверието и липсата на лоши изненади“, заявява още заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович.


Русия, Украйна и Европейската комисия са в процес на провеждане на тристранни преговори за транзита на газ след 2019 г. Действащият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на тази година.

Вторият етап от тристранните преговори се проведе през януари в Брюксел. Конкретни резултати не бяха постигнати. По направените предложение от ЕК по бъдещия договор досега не са разкрити съществени подробности. Известно е само, че ЕК иска договорът да бъде подписан за срок от повече от 10 години, а количествата да бъдат привлекателни, включително и за инвеститорите, които ще бъдат поканени за участие в модернизацията на украинската газотранспортна система. Следващите тристранни преговори са планирани за месец май.

природен газ
газова директива
транзит на руски газ през Украйна
газова инфраструктура
ЕС
Северен поток 2
Марош Шефчович
По статията работи:

Маринела Арабаджиева