НАЧАЛО » интервюта

Цените на емисиите, непреодолими външни фактори и инфлацията са в основата на поскъпването на тока

fb
3E news
fb
29-05-2019 10:23:00
fb

Рязкото повишаване на цените на емисиите на въглероден диоксид е едната от основните причини за увеличението на цената на електроенергията с 3,5 %. Така председателят на регулатора Иван Иванов обясни пред журналисти  предлаганото  увеличение на цените на тока  (  3,5%) и на парното и топлата вода с до 17 на сто или по-точно средно претеглено – с 4,5 %.


„Основните причини са две и те са извън България,  върху които нито комисията, нито парламентът, нито правителството да влияе  - това е рязкото повишаване на цените на въглероден диоксид , които се търгуват на европейска платформа и които достигнаха нива от порядъка на 25 евро на тон, което трябва по определен начин да бъде отразено в цената, защото тези емисии се купуват от всички енергийни дружества“, каза председателят на КЕВР.

На второ място, по думите на Иван Иванов, това е усложнената обстановка по отношение на Иран и Венецуела, което предизвиква сътресение на пазара на суров петрол, а оттам и на петролните деривати - мазут и газьол, които участват във формулата, по която се изчислява цената на природния газ, който се доставя на България от доставчика "Газпром експорт"".

„Тези два фактора са непреодолими. Въпреки това КЕВР положи големи усилия, за да намери онзи баланс, при който да не бъдат финансово застрашени енергийните дружества . Защото колапс на енергийно дружество ще означава големи последици не само за бизнеса но и за  населението“, каза още той.  По думите на Иванов, енергийният регулатор е направил всичко необходимо увеличението да не е съществено. Председателят на регулаторната комисия припомни и цената на регулирания пазар е основно в зависимост от нивото на годишната инфлация – 3,7 % за взетия предвид отчетен период.

Ако повишението е по-малко, това означава, че ще се нанесе финансова щета на енергийните дружества. Ако цената е по-висока – щетата ще бъде за потребителите. По такъв начин ние търсим един крехък, но необходим баланс за целия сектор, заключи председателят на КЕВР.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева