НАЧАЛО » интервюта

Фабио Тамбони: Идеята е газопроводът ТАП да стане част от по-широка инфраструктурна система

fb
3E news
fb
08-04-2016 04:45:00
fb

Фабио Тамбони е ръководител на департамента за международни връзки към Директората за институционални международни връзки към Регулаторната агенция за електроенергия, газ и вода на Италия.

 

Господин Тамбони, смятате ли, че Южен газов коридор и в частност газопроводът ТАП (Трансадриатическия газопровод; TAP) може да се осъществи в сроковете, които са обещани, предвид политическата ситуация в региона?

Работим по ТАП. Сътрудничеството между Италия, Гърция и Албания е много добро. Наскоро бяхме сертифицирани като независим преносен системен оператор (TSO) в трите държави. Проектът вече е готов и през следващите месеци ще работим върху мрежата.

Смятам, че този проект може да служи като пример за създаването на истински пазар за региона на Балканите и други части на Европа. Той е от особена важност, тъй като именно такива проекти се обсъждат във всички държави членки (на ЕС), включително и в България.

Мисля, че проекти като ТАП са много важни, тъй като могат да улеснят създаването на общ пазар.

 

Ще играе ли газопроводът ТАП роля при диверсификацията на доставките на природен газ за Европа?

Да, разбира се, защото един от принципите, който използваме, при определянето на нова инфраструктура в ЕС, е разширяването на източниците и страните, които снабдяват с газ.

Азербайджан е един от възможните източници, но тази възможност не изключва други страни. Ние не сме срещу други газопроводи, идващи от изток.

Важно е да се изгради система, която работи. Мога да ви уверя, че от регулаторна гледна точка, инфраструктурата на ТАП функционира много добре. Още повече, това е един от възможните проекти, който може да бъде използван за други интерконекторни връзки в югоизточната част на Европа.

 

Отговорът ви ме връща към една стара идея за включване на „Южен поток“ в „Южен газов коридор“. Как гледате на тази възможност, предвид подписаното споразумение и за проекта „Посейдон“?

В началото, когато получихме предложението, първоначалната идея беше да създадем класическа връзка от точка до точка (point to point connection). Предвиждаше се газопроводът да черпи газ от Азербайджан, да преминава през Гърция и Албания и да стига до Италия без да има възможност за свързване с други части от региона.

Сега работим именно, за да реализираме това. Идеята е ТАП да бъде част от по-широка инфраструктурна система. Няма пречки за свързването на ТАП с други газопроводи.

От регулаторна гледна точка, необходимо е да се намерят потребители желаещи да бъдат снабдявани с газ от други източници, но за нас това е напълно възможно.

 

Имате ли проучване как ще расте потреблението на газ в региона ?

Капацитетът на газопровода може да се увеличи без проблем от 10 на 20 млрд куб м.

Същата тръба може да доставя двойно по-голямо количество от първоначално предвиденото. Това зависи от промяната в търсенето на газ не само в България, Гърция и Италия, но също и в други балкански страни. Това може да се случи при повишено потребление на газ при производството на електричество.

 

http://www.novinite.com/articles/173936/Fabio+Tambone%3A+Projects+Like+TAP+Ease+the+Construction+of+a+Common+Market

 

газопроводът ТАР
диверсификация на газовите доставки
газова инфраструктура
Фабио Тамбони
По статията работи:

Маринела Арабаджиева