НАЧАЛО » интервюта

Трайков:Съдебните спорове не потапят АЕЦ"Белене"

Решението за съдбата на проекта ще бъде взето най-рано в края на годината

fb
3E news
fb
25-08-2011 08:05:16
fb

 

 

Съдебните спорове на руската "Атомстройекспорт", изпълнител на строителството на АЕЦ"Белене" срещу Националната електрическа компания(НЕК) и подготвяният от нея иск срещу руския изпълнител, но означават окончателно спиране на изграждането на централата, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНТ. През миналата седмица електрическата компания обяви, че подготвя завеждането контраиск в Международния арбитражен съд в Женева за 61 млн. евро и е изисква документите по иска в Париж на руската компания. НЕК заяви, че е готова да преговаря с руския си партньор. Тя смята, че подходът му не влияе за по-бързата реализация на проекта.

 

"Когато има несъгласие между страните и то не може решено с преговори се пристъпва към съдебни процедури. Такъв вид развитие на потапя проекта, но влияе върху цената и повишава риска. Изпълнители и възложители го отчитат. Това не е добре за проекта", каза Трайков. Той добави, че няма проблемът срокът за преговори за подписване на окончателния договор да бъде удължен до края на годината. По думите му това е второстепенен въпрос за развитието на проекта. Преди седмица Центърът за развитие на Балканския и Черноморски регион призова в анализ на строителството на ядрената централа за спирането на проекта и посочи, че индикация за това са и започналите съдебни спорове.

 

Сегашният срок изтича в края на септември. Това означава, че решението дали проектът ще продължи ще бъде взето след президентските местни избори на 23 октомври. "Окончателно решение няма как и да има, дори и заради новите критерии за безопасност, които ще бъдат приети в края на тази година", коментира енергийният министър. Критерии за безопасност, които ще бъдат въведени след аварията на японската АЕЦ"Фукушима". В момента се провеждат стрес тестовете за ядрените централи в ЕС. Според него сигурността на АЕЦ"Белене" е №1, но е много важно това да е"една добра сделка". По думите му правителството е недоволно от действията на кабинета на Тройната коалиция, които се е "стремял да похарчи едни пари с неясен ефект".


По статията работи: