НАЧАЛО » интервюта

Славчо Нейков: Намесата на държавата в сделката за ЧЕЗ е странна

fb
3E news
fb
03-10-2018 12:21:00
fb

Опитът на държавата да влияе на сделка между частни лица изглежда малко странен. Това заяви в интервю за Дарик радио Славчо Нейков, експерт по енергийна политика, като визира сделката между Инерком и ЧЕЗ за активите на чешкото дружество в България. Публикуваме основни акценти от интервюто:

Г-н Нейков, виждате ли основания за ново арбитражно дело, заведено от ЧЕЗ?

- Ако визирате блокираната сделка между ЧЕЗ и Инерком, бих искал да отбележа, че в общественото пространство като че ли не станаха ясни няколко неща. Едното от тях е, че когато става смяна на собствеността, това в никакъв случай не означава, че някой може да остане без ток. Законът предвижда достатъчно ефективни механизми за защита на потребителите. От друга страна, самият бизнес, независимо чия собственост е той, е заинтересован услугата да продължава да се осъществява така, както е била и да се развива. Второто е, че цената на тока също не зависи от смяната на собствеността.
В случая обаче бяха предприети няколко действия от страна на държавата, на парламента и на КЗК, поради което нещата се усложниха, продажбата беше блокирана и отложена във времето. От тази гледна точка нямам никакви съмнения, че бизнесът ще търси своите права, включително и чрез арбитражни дела. Ще ми се обаче да мисля, че при проява на повече спокойствие и разум ще се намери решение, при което държавата и бизнесът ще бъдат удовлетворени. Иначе в изказването на говорителя на ЧЕЗ Прага изрично беше спомената възможността както за сезиране на Европейската комисия, така и да се търсят всякакви законно установени възможности за защита интересите на дружеството. Не съм чувал от страна на Инерком да има публично оповестена информация за търсенето на такъв механизъм за защита интересите на дружеството, но не се съмнявам, че те също ще бъдат преценени от страна на това дружество.
Доста факти като поведение се натрупаха от страна на държавните институции. Минахме през период, в който държавата в началото като че ли се беше дистанцирала от обявеното намерение на ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България. Но когато беше обявена сделката, в парламента беше създадена специална парламентарна комисия, след това знаете как се произнесе Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. Достатъчно основания съществуват и ЧЕЗ, и Инерком да преценят дали да не защитят своите интереси по законно установения път, включително чрез арбитражни дела.

Защо смятате, че държавата се опитва да попречи на сделка между частни лица? Все пак става  въпрос за електроснабдяването на населението в Западна България.

- Става въпрос за електроснабдяването на милиони и от такава гледна точка аз разбирам желанието на политиците, на законодателя да покажат грижата си за хората. Но трябва да се отчита обстоятелството, че законът важи не само за бизнеса, той е валиден и за политиците. Приели сме да развиваме държавата и икономиката си на пазарен принцип и от такава гледна точка опитът на държавата да влияе на сделка между частни лица изглежда  малко странен.
Искам да подчертая - не става дума за приватизация на държавни активи, нито става дума за следприватизационен контрол. Този етап по отношение на активите на ЧЕЗ отдавна е отминал. Същевременно Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ има вече 19 години опит в прилагането на регулаторни механизми, за да упражняват ефективен контрол върху всяко лицензирано дружество, независимо кой е собственикът му, подчертавам това.  
Ето защо за мен беше по-важно да видя, че между ЧЕЗ и Инерком има принципна договореност за запазване на мениджмънта, която ще гарантира продължаване на добрата работа на дружеството и, респективно, запазване на интересите на крайните потребители при сменената собственост.

сделката за активите на ЧЕЗ в България
Инерком
арбитражно дело
намеса на държавата
частни субекти
електроснабдяване
КЗК
КЕВР
По статията работи:

Галина Александрова