Славчо Нейков за "поправката ЧЕЗ": Недопустимо е промени в законите да се извършват по повод конкретна сделка

Славчо Нейков

Да бъдат отменени възможно най-бързо приетите наскоро промени в Закона за енергетиката, станали известни като "поправката ЧЕЗ". Този призив отправи към народните представители експертът по енергийна политика Славчо Нейков. В интервю за радио "Фокус"  той предупреждава, че спорната поправка може да причини значителни финансови и репутационни щети на България.

 "Това е една много спорна законова поправка, която беше приета много набързо. Текстът е изпълнен с противоречия, той е много неясен, неизпълним и не решава, а създава проблеми", коментира Славчо Нейков. Експертът обясни, че този текст създава възможност за съдебни претенции за милиони евро от страна на засегнатите компании. "Поправката в енергийния закон ще ангажира сериозна имуществена отговорност от страна на държавата. Той трябва да бъде отменен именно защото ангажира финансово България и е предпоставка за създаване на проблеми", смята Нейков.

Дори депутатите, гласували "поправката ЧЕЗ", са признали, че тя е неприложима, казва експертът. Според него скандалната поправка може да се обясни само с политически игри и натиск. "В текста няма критерии, срокове на изпълнение, няма анализ за последиците от прилагането му. Преценката трябва да се направи не в Народното събрание, а в Министерския съвет, и то от експерти, за да се гарантира законосъобразност. Най-добре е този текст да бъде отменен, за да се пресече възможността за създаване на проблеми. В този си вид той е неизпълним, тъй като КЕВР не може да го приложи и да се намесва в частно-правни сделки", каза Славчо Нейков пред радио "Фокус".

Експертът заявява още, че БСП оказва публичен политически натиск върху държавните институции за спиране на сделката между ЧЕЗ и"Инерком".

Недопустимо е промени в законите да се извършват по повод конкретна сделка, смята Нейков, според който случаят с "поправката ЧЕЗ" е именно такъв. Отделно от това поправката е неприложима по сделката ЧЕЗ-"Инерком", тъй като тя е сключена при други правни условия, подчертава експертът. "Не може при всяка по-голяма сделка да се измисля закон, защото това отблъсква инвеститорите, наред с другите проблеми, които създава. Този текст вреди на репутацията на държавата, на пазарните принципи и се разчита като опит за намеса на държавата в частно-правни отношения. Той трябва да бъде отменен бързо по няколко причини: защото регулаторът КЕВР не може да изпълни вмененото му от законовите поправки, защото създава сериозно усещане за несигурност в бизнеса и защото е заплаха за инвестиционното реноме на България - нещо, което не заслужаваме", коментира той.

Според Славчо Нейков и без тези поправки държавата има достатъчно механизми, с които напълно гарантира енергийната и националната сигурност на страната при промяна в собствеността на енергийните дружества.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари