НАЧАЛО » интервюта

Сашо Дончев: Държава в енергетиката означава корупция, лошо управление, висока себестойност, неефективно използване на ресурси

fb
3E news
fb
14-10-2014 06:17:00
fb

 

Държава в енергетиката означава корупция, лошо управление, висока себестойност, неефективно използване на ресурси. Реформи в енергетиката са нужни, но не през държавата, правителството, а през пазара. Пазарът трябва да се освободи, а на него да се появят всички, които могат да доставят евтин ток, да няма монополни позиции. Тогава пазарът ще реши на каква цена имаш право да продаваш. Това каза председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Сашо Дончев в интервю за БТА.

Според Дончев, министрите в новия кабинет трябва да са експерти, хора с биографии, с постижения и обществото да ги разпознава по тях. Държавата няма нужда от пет или шест икономически министерства, каза още той.

Неизбежно е цената на тока да се повишава, смята изпълнителният директор и заместник-председател на Съвета на директорите на "Овергаз Инк.". Според него цената е обективна категория и тя не може да е под себестойността за производството на ток и преноса. Евтиният ток е вреден за едно общество, евтината енергия е вредна, ако тя извираше от земята, както в някои щастливи общества, можехме да имаме друг разговор, коментира Дончев.

По думите му не трябва да поставяме въпроса скъп ли ни е или евтин токът, а защо сме бедни. Има праг на бедност, под който всяко уважаващо себе си общество не позволява да има негов член с по-ниски доходи. Според Дончев, след като се определи този минимум, трябва да се потърсят средства в бюджета, за да бъде той осигурен на всички.

В свободно общество данъкът не е наказание, а израз на нашата солидарност, но трябва да е ясно, когато се събират данъците за какво се използват, смята председателят на УС на БСК. В този смисъл преди да се говори дали данъците са високи или ниски трябва да се проведе разговор какво трябва да се постигне през централния бюджет, кои са проектите или политиките, които са от общ интерес и обществото застава зад тях, и е готово за тях да отчуждава свои средства, допълни той.

По отношение на проекта "Южен поток" Дончев е категоричен, че той задължително трябва да мине през България, но според него проектът не може да струва толкова. Нямам в главата си нито един проект, в който бих насърчил държавата да инвестира. Държавата не е инвеститор в икономиката, тя има други функции, тя е възникнала, защото хората имат нужда от справедливост, каза Дончев.

За КТБ той посочи, че деловите среди не биха харесали решения, които са свързани със спасяване или частично спасяване на банката със средства от бюджета. С публични средства би могло да се потърси някакво спасяване, но само под формата на капиталово участие, ликвидна помощ, каза Дончев. Сред причините да не се ангажира с оценка дали е необходима актуализация на бюджета Дончев посочи аргумента, че досега никой не е представил отчет за изпълнението му. Той каза, че за деловите среди не е известно дали е неизбежна актуализацията на бюджета. Очевидно е, че парите се харчат, но за какво се харчат и защо продължават да се харчат ние не знаем. Ако някой смята, че е абониран за нашите пари и че ние сме длъжни да го издържаме и да му осигуряваме благоденствие, ние предприемачите не сме много съгласни, каза председателят на УС на БСК.

Сашо Дончев
Овергаз
цени на тока
ново правителство
енергийна инфраструктура
Южен поток
БСК
По статията работи:

Галина Александрова