НАЧАЛО » интервюта

Румен Радев пред ТАСС: Сътрудничеството с Русия в енергетиката трябва да се развива независимо от санкциите и контрасанкциите

Това трябва да става при спазване на принципите на конкуренцията, прозрачността и надеждността на доставките и при изгодни цени, заявява президентът

fb
3E news
fb
05-06-2019 10:30:00
fb

Уверен съм, че икономическото сътрудничество с Русия трябва да се развива независимо от санкциите и контрасанкциите, така, както го развиват нашите западни партньори. Това заявява в интервю пред руската агенция ТАСС президентът на България Румен Радев, като подчертава, че това важи особено за енергийния сектор и при спазване на принципите на конкуренцията, прозрачността и надеждността на доставките и при изгодни цени. Интервюто е дадено по повод предстоящата визита на Радев в Русия. Българският президент ще бъде на официално посещение в Русия за участие Петербургския икономически форум. В рамките на посещението си българският държавен глава Радев ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

В отговор на въпроса как оценява перспективите за продължаването на газопровода „Турски поток“ през територията на България и възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене“, президентът първо припомня доброто сътрудничество за транзита на руски природен газ през страната ни.

„Сега се изграждат мощности за допълнително получаване и разпределение през нашата територия на руски газ и газ от други източници. В страната ни съществува добре развита газотранспортна система, която продължава да се разширява, като газопроводи-интерконектори със съседните държави ще обезпечат транспортирането на руски газ до страните от Централна Европа. Буквално преди няколко дни официално бяха положени основите на новия интерконектор с Гърция. Планираме да получаваме газ и от „Турски поток“. По отношение на перспективите, ад неведнъж съм заявявал, че най-надеждни и евтини са преките доставки. От гледна точка на логичния избор за увеличаване на доставките на руски газ през Черно море е газопровод до територията на България.

Що се касае до проекта АЕЦ „Белене“, то неговото осъществяване според мен е неизбежно – в него са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци. За развитието на промишлеността ще са необходим надеждни източници на енергия. За осъществяването на проекта обаче ще са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за строителството на новата АЕЦ бе публикувана на 22 май в официалния вестник на Европейския съюз. Не по-късно от 90 дни от момента на публикацията заинтересованите инвеститори могат да подават заявленията си. Цялата процедура ще продължи една година и на 22 май 2020 г. ще стане ясно кой ще строи АЕЦ „Белене“, заявява президентът на България Румен Радев.

Помолен да определи двустранните отношения по десетобалната скала, президентът подчерта, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. 

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна.

В отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа и против кого е насочено разширението на НАТО, президентът отговори: "Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове."    Той заяви, че: "Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтният потенциал в нашия сложен регион." Радев добави, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.

 

По статията работи:

Галина Александрова