НАЧАЛО » интервюта

Румен Овчаров: ДКЕВР няма основание да вземе лицензите на ЧЕЗ, EVN и „Енерго Про“

Енергийният регулатор не е независима институция през последните пет години

fb
3E news
fb
03-04-2014 10:30:00
fb

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма основание да вземе лицензите на електроснабдитените предприятия у нас. Това обясни пред 3eNews бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. ПО думите му ДКЕВР трябва да отговори на базата на каква информация и одити се кани да отнеме тези лицензи още по-малко и на основата на каква фактология е взел решение за започване на процедура.

Според него няма причина за отнемане на лицензите ЧЕЗ, EVN и „Енерго Про“ не защото те са идеални, „но да влизаме в общия хор на всички говорещи, за които ЕРП-тата са единствените виновници, без да погледнем действителното състояние на нещата за мен не изглежда много логично“. Според Овчаров ако трябва да се отнемат лицензи за задължения, то ДКЕВР трябва да започне от други компании, които дължат значително повече пари като НЕК и Топлофикация София например.

„Ако говорим за липса на ресурс, то липсата му отново не е в отговорността на ЕРП-тата, а в ДКЕВР, който очевидно не е успял да балансира системата.“, обясни специалистът. Ако говорим за нарушения при изпълнението на лиценза, то все пак да припомним, че миналата година бяха правени одити на тези дружества. Едно дори бе в процедура по отнемане на лиценза, която приключи през ноември. Тогава не бяха открити фрапиращи нарушения, а сега само три месеца по-късно изведнъж ги откриваме и то след като държавната власт в лицето на министъра е обявила предварително това. „За мен това са неща, които са много далеч от обективната оценка за състоянието на нещата“,смята още Овчаров.

По думите му изплащането на 347 млн. лева от енергийните компании към НЕК, за които обществения доставчик настоява със сигурност няма да подобри състоянието на енергетиката ни като цяло. „Ние не намираме постоянен механизъм, чрез който да се покрива дефицита в системата. Това е решение, което означава да вземем едни пари от дружества, които ще ги очакват от НЕК и ДКЕВР в някакви бъдещи времена“, обясни бившият министър. Така се получава, че днешни разходи, които държавата трябва да направи се прехвърлят за някакво бъдеще време. Овчаров обаче не е убеден, че енергийните дружества могат имат подобен ресурс, за да направят подобно плащане в момента: „Да се разчита, че ЕРП-тата ще играят ролята на кредитиращи организации на НЕК, когато дружеството вече не може да ползва официални такива като банките за мен е доста криворазбрана пазарна икономика“, допълни той.

ДКЕВР през последните пет години никога не е действала независимо, включително и през последните седем месеца, смята още Овчаров. Според него комисията просто продължава практиката, която бе наложена по времето на ГЕРБ. „Спомняте си как политиците от ГЕРБ говорят за независимостта на регулатора, но много бързо забравиха как през юли 2012 г. и тогавшния председател на ДКЕВР си позволи да каже, че тогавашното увеличение с 13% няма да бъде достатъчно и през юли 2013 г. ще се наложи ново увеличение. Тогава още на следващия ден Ангел Семерджиев заедно с Делян Добрев излязоха на пресконференция, за да кажат как не са го разбрали правилно и никакви увеличения повече няма да има“, припомни експертът.

Политическите натискания на цените се връщат като много по-тежък удар

Според него в момента не са много начините ДКЕВР да стане независим орган. Още преди няколко години ние предлагахме част от комисията да се избира от Народното събрание. Другата част да бъде от потребителски организации, бизнес консуматори, граждански обединения и профсъюзи. Така ДКЕВР ще стане организация, която да балансира наистина интересите на всички страни, а не да бъде само коректен изпълнител на функциите, които й възлага държавата, смята още Овчаров. Според него най-опасното е, че тези упражения с политически натискания на цените се връщат със задна дата като много по-тежки удари и тогава вече отговорностите се поемат много по-трудно.

Нито професионално, нито рационално в момента се управлява българската енергетика, смята още Овчаров. Според него може да бъдат направени поне няколко малки стъпки с оглед балансиране на състоянието на енергетиката. „Можеше да бъде предоставена възможност на НЕК да експортира по-голямата част от електоенергията, която се изнася от страната ни. Можеше да бъдат проверени всички тези 1000 MW ВЕИ централи, присъединени в двата месеца – юни и юли 2012 г., за да се види които тези компании тогава са отговорили на изискванията на закона, защото те тогава бяха много сериозни. Може да се види кои от декларираните от ВЕИ-тата разходи съвпадат с реалните, защото на всеки е ясно, че панел, закупен от германска фирма е на една стойност, а на китайска е друга. Можеше да се започнат преговори, за предоговаряне на условията на работа на американските централи. „Нищо от това обаче не беше направено, износът трябваше да продължава да върви през определени фирми, заради това и търговете се правят всеки месец. Но очевидно някои от ВЕИ производителите трябва да продължат да работят, независимо че не отговарят на изискванията“, заяви Овчаров.

Не виждам нищо рационално, а пък за професионално какво да кажа, щом в цялата система на енергетиката има един или двама ръководители, които знаят за какво става дума. Разговорът с Овчаров завърши леко хумористично: „В енергийните среди върви един виц: Будни граждани запитали защо се променя трасето на трамвая, който върви по ул. „Веслец“ и бул. „Дондуков“. И отговора бил, защото който слезе на тази спирка от трамвая става или шеф НЕК или шеф на ДКЕВР. Заради това щели да преместят спирката, за да спре текучеството на случайни хора в енергетиката“.

Румен Овчаров
ДКЕВР
лицензи
енергийни компании
По статията работи:

Георги Велев