НАЧАЛО » интервюта

Проф. Атанас Тасев: Няма опасения за проблеми с ЕК по повод "Сръбски поток", на мястото на "Южен поток"

Тръбата България-Сърбия повтаря трасето, но в случай се свързва с втората тръба на газопровода "Турски поток"

fb
3E news
fb
31-01-2018 01:56:00
fb

Нито от нормативна, нито от политическа, нито от геополитическа гледна точка можем да очакваме проблеми от Европейската комисия. Това коментира пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По-рано сръбски медии съобщиха, че вместо газопровода "Южен поток" предстои изграждане на "Сръбски поток", т.е. тръба в посока България - Сърбия.

Реално тръбата към Сърбия ще минава по трасето на проекта "Южен поток", само че тя ще е една.

Тръбата Димитровград - Ниш е с ограничен капацитет, това е старият план за интерконектор между двете газопреносни системи – на Сърбия и на България, уточни проф. Тасев. 

Новината е, че съществуващата компания в Сърбия ще се преименува "Сръбски поток", каза той. По думите му това означава връзка с втората тръба на газопровода „Турски поток“.

„Което означава, че ще се свържат втората тръба на "Турски поток", която ще премине през нашата система (естествено ние трябва да направим допълнителен интерфейс) и ще продължи през Сърбия за Баумгартен - крайната цел на "Южен поток", само че при значително по-ограничен капацитет. С което се решава проблемът на Русия за третия енергиен пакет и за втората тръба на "Турски поток".

Освен това, за да спазим наистина пакета в нашите тръби, ние можем да пуснем клиентите от турска страна и от Австрия, които да извършат сделката на наша територия, между другото това е и идеята и на газовия хъб "Балкан". Разбира се, за да реализираме това нещо, ние трябва да направим допълнителни инвестиции, те вече се правят.

По-важното беше, че в дадения случай, ако по-рано руската страна беше инвеститор по цялото трасе, започвайки от Русия, в съдружие през морската част и след това България с българската страна, след това сръбската и по-нататък Унгария и Австрия, то сега всяка една от страните поема ангажимент сама да строи“, подчерта още проф. Атанас Тасев пред националното радио.

През нашата страна в рамките на газовия хъб „Балкан“ ще минава не само руски газ, но газов микс, припомни проф. Тасев. Той уточни, че спазваме условието за три независими източника:

„Освен това България вече ще бъде търговец – тя ще купува на границата газа, ще прави смес и ще продава на турската граница по националния газопровод, който няма да има функцията на транзитен, тоест няма собственост на Русия върху тръбата.

Ще има проблеми, разбира се, но това не означава, че веднага ние ще поемем целите количества газ, защото тези 16 милиарда - от тях три милиарда ще остават при нас, а от там нататък ние можем да търсим реализация през интерконектора с Румъния - северното направление, разбира се и по празната тръба, част от този газ може да отиде в Украйна“.

В момента вече започваме да се съревноваваме с времето, защото има ограничение – до края на 2019 година. Предстои доста сериозно надграждане – не само физически, на инфраструктурата, но и софтуерно, отбеляза експертът.  Тасев смята, че ще трябва да започнат действия и по активиране на ново хранилище до Галата.

Припомняме, че в случая само наименованието "Сръбски поток" в общия план е ново. Още през 2017 г. Русия се договори както със Сърбия, така и с Унгария за повторение на трасето на газопровода "Южен поток" през двете страни. Най-значителни в промените на маршрута са за България.

 

Сръбски поток
Южен поток
Турски поток
проф. Атанас Тасев
газопроводи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева