НАЧАЛО » интервюта

Преобладаващо пазарът на акции в Западна Европа е на печалба в сряда

С най-голям дневен ръст завърши френският индекс САС 40, а единствен с понижение затвори италианският FTSE MIB

fb
3E news
fb
28-04-2021 07:04:31
fb

По време на търговията в сряда борсовите индекси в Западна Европа не показват еднаква динамика и посока. Инвеститорите очакват резултатите от двудневната среща на Федералния резерв на САЩ (Фед), както и поредната порция корпоративни отчети. Следобед преобладаващо пазарите на акции в региона затвориха на печалба.

Резултатите от срещата на Фед ще бъдат обявени по-късно днес, след като затворят борсите в Европа, затова реално влияние върху пазарите от срещата може да се очаква в четвъртък. Инвеститорите очакват сигнали от председателя на Фед Джером Пауъл за това кога Централната банка на САЩ може да започне да намалява стимулите. По-рано Пауъл обеща да предупреди пазарите предварително за планираните промени в политиката на Фед.

Анкетираните от „Ройтерс“ анализатори очакват Пауъл да обяви, че Фед няма да повишава базовата лихва до 2023 година. В същото време около 45% от икономистите, участвали в анкетата на Bloomberg от 16 до 21 април, очакват, че Фед ще обяви плановете си за постепенно намаляване на обема на обратно изкупуване на активи през 4-то тримесечие на тази година.

Статистиката

Индексът на потребителското доверие във Франция се запази на 94 пункта през април и остава под нивото, наблюдавано преди пандемията, показват данни на националната статистическа служба Insee. Анализаторите очакваха индикаторът да спадне до 93 пункта, отбелязва Trading Economics.

Допълнителните ограничения в разгара на третата вълна от коронавирусната пандемия драстично влоши доверието на потребителите в Германия. Както съобщава Института по маркетинг GfK в Нюрнберг барометърът на потребителските настроения през май е спаднал с 2.7 пункта - до минус 8.8 пункта. „Надеждите за облекчаване на ограниченията и съживяване на потребителската активност бяха подкопани“, заявиха от GfK.

Според заключението на GfK, страховете от намаляване или загуба на доходи и безработица особено силно повлияха на влошаването на потребителския климат. През април съответният показател на барометъра падна с 13 пункта - до 9.3 пункта. "Има причина да се страхуваме, че някои бизнеси ще фалират", каза експертът на института Ролф Бюркл.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите публични компании в региона STOXX 600 спадна с 0.25%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше италианския FTSE MIB (-0.32%), следван от испанския IBEX 35 (-0.15%). С най-голям ръст беше френския САС 40 (+0.32%), следван от германския DAX (+0.29%) и британския FTSE 100 (+0.25%). Следобед трендът преобладаващо беше възходящ.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши френският индекс САС 40, а единствен с понижение затвори италианският FTSE MIB.

Deutsche Bank отчете най-високата си нетна печалба от 2014 г. насам през първото тримесечие на 2021 г. Според прессъобщение на най-голямата германска банка, нейната нетна печалба през януари-март възлиза на 908 милиона евро спрямо нетна загуба от 43 милиона евро за същия период на миналата година. Приходите на банката са се увеличили с 14% - до 7,233 млрд. Евро от 6,305 млрд. Евро година по-рано. Включително инвестиционното банкиране увеличи приходите с 32%. Приходите с фиксиран доход скочиха с 34%. След новината цената на акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 10.70%.

Книжата на Electrolux се повишиха с 4% до обед, след като шведският производител на домакински електроуреди обяви, че нетната печалба през първото тримесечие на 2021 г. е спаднала с 38%, или 1.6 пъти, до 1.556 милиарда шведски крони (186.4 млн. долара) в сравнение с 2.509 милиарда шведски крони за същия период през 2020 г. Според прессъобщението на компанията, приходите й през последното тримесечие са се увеличили с 9.2% и са достигнали 29.026 милиарда крони спрямо 26.578 милиарда крони година по-рано. Следобед, обаче, цената на акциите започна да се понижава и затвориха със спад от 0.86%.

Германският производител на спортни стоки Puma обяви, че през първото тримесечие нетната печалба се е увеличила 3 ​​пъти - до 109.2 милиона евро от 36.2 милиона евро за същия период година по-рано, след което цената на акциите нарасна с 0.42%, но следобед започна бавно да се понижава, за да затвори със спад от 3.59%, тъй като Puma очаква отрицателното въздействие на пандемията върху нейния бизнес да продължи и през 2021 г. Към края на април 30% от магазините на компанията в Европа и Латинска Америка са затворени поради карантинни мерки, останалите 70% работят при значителни ограничения.

Пазарната стойност на Carlsberg спадна с 1.1% до обед, въпреки че приходите на датската пивоварна група през първото тримесечие нарастват до 12.99 милиарда датски крони (2.11 млрд. долара) от 12.86 милиарда и надвишават прогнозата от 12.95 милиарда крони. По-късно Carlsberg обяви, че стартира нова програма за обратно изкупуване на акции до 1 милиард датски крони, която ще продължи до 13 август, след което настъпи обрат и затвориха с повишение от 1.56%

Цената на книжата на British American Tobacco се понижи с 0.63%, след като компания обяви, че приходите през първото тримесечие са нараснали с 3.3% без да се отчитат валутните колебания, докато анализаторите прогнозираха увеличение с 1-3%.

Сред губещите бяха и акциите на J Sainsbury, които се понижиха с 0.13%. Британската верига супермаркети отчете загуба преди данъци от 261 милиона британски лири (363.1 млн. долара) през фискалната 2021 година, в сравнение с печалба преди данъци от 255 милиона британски лири година по-рано. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха загубата на Sainsbury преди данъци да бъде 275.8 милиона британски лири.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
По статията работи:

Георги Вулов