НАЧАЛО » интервюта

Преобладаващо пазарите на акции в Западна Европа завършиха на загуба в четвъртък

С най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а единствен с повишение затвори испанският IBEX 35

fb
3E news
fb
29-04-2021 07:04:10
fb

Повечето фондови пазари в Западна Европа стартираха на зелена територия, под влияние на посланията от САЩ. Инвеститорите продължават да анализират резултатите от двудневната среща на Федералния резерв на САЩ (Фед), и да оценяват поредната порция от корпоративни отчети. Следобед, обаче, трендът се обърна и преобладаващо пазарите затвориха на загуба в четвъртък.

Посланията от другата страна на Океана

Фед запази основната лихва за федералните фондове в диапазона от 0% до 0.25% годишно след срещата на регулатора на 27-28 април. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви по време на пресконференция след срещата, че американската икономика се възстановява от кризата, причинена от пандемията COVID-19 по-бързо от очакваното, но възстановяването "остава неравномерно и далеч не е приключило". Той отбеляза, че все още не е дошъл моментът за обсъждане на възможността за намаляване на обема на паричните стимули, които осигуряват "мощна подкрепа" на икономиката.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън, представи пред общо заседание на двете камари на Конгреса в сряда нов пакет от стимули за 1.8 трилиона долара, насочен към подкрепа на американските семейства. Предложенията на Байдън включват разходи за 1 трилион долара за 10 години, както и данъчни облекчения на обща стойност 800 милиарда долара. Това по принцип не се харесва на инвеститорите, защото новият данък ще е близо до 50%, което ще засегна много пазарни участници на фондовите пазари.

Статистиката

Броят на безработните в Германия през април се е увеличил с 9 хил. души, като безработицата е останала на ниво от 6%, както през предходния месец март. Анализаторите прогнозират средно намаляване на броя на безработните с 10 хиляди души и на безработицата до 5.8 на сто.

Общият индекс на доверието на бизнеса и на потребителите в икономиката на еврозоната през април 2021 г. се е повишил до 110.3 пункта, най-високото ниво от септември 2018 г., сочат данните на Европейската комисия. Според ревизираните данни, през март стойността на индикатора е била 100.9 пункта, а не 101, както беше съобщено по-рано. Анализаторите прогнозираха средно увеличение през април до 102.2 пункта, съобщава Trading Economics.

Индикаторът за доверие на европейските индустриални компании скочи до 10.7 пункта от 2.1 пункта през март, докато анализаторите очакваха повишeние до 4 пункта. В същото време априлският индекс на доверието на потребителите в еврозоната е нараснал до минус 8.1 пункта в сравнение с минус 10.8 пункта през март.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 нарасна с 0.42%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше британският FTSE 100 (+0.71%),  следван от френския CAC 40 (+0.55%) , испанския IBEX 35 (+0.45%) и италианския FTSE MIB (+0.11%). Само германския индикатор DAX се понижи с 0.18%. Следобед както посочихме, трендът се обърна и преобладаващо пазарите затвориха на загуба в четвъртък.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а единствен с повишение затвори испанският IBEX 35.

Гигантът в сектора на въглеводородите Royal Dutch Shell съобщи, че е излязъл на зелено през първото тримесечие с нетна печалба от 5.7 млрд. долара в резултат на поскъпването на петрола, след което цената на акциите на борсата в Амстердам поскъпна с 1.57%, но следобед трендът се обърна и акциите затвориха със спад от 1.08%. За същия период на миналата година, когато започна здравната криза, компанията отчете нетна загуба от 24 милиона долара и общо 21.7 милиарда за цялата 2020 година.

Shell, а и целият сектор, бе облагодетелстван от скока на цените на петрола след срива им през март и април 2020-а, когато цената на един барел американски лек петрол дори мина временно в отрицателната територия.

Цената на акциите на основните конкуренти – британската British Petroleum и френската Total също поевтиняха съответно с 0.82% и с 0.92%.

Британско-нидерландска Unilever, един от водещите световни доставчици на продукти за бързооборотни стоки, съобщи, че оборотът през януари-март е спаднал с 0.9% до 12.3 млрд. евро, като уточни, че влиянието на валутните колебания, чийто отрицателен ефект се оценява на 8%. В същото време компанията обяви стартирането на програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 3 милиарда евро през май, което определи възходящия тренд на цената на акциите, които поскъпнаха с 3.21% до обед, но следобед настъпи обрат и книжата затвориха с понижение от 3.36%.

Според съобщението на Unilever, основните приходи на компанията са нараснали с 5.7%. Обемът на продажбите се е увеличил с 4.7%. Освен това, компанията ще изплаща тримесечен дивидент от 0.4268 евро на акция. Unilever очаква ръстът на основните си приходи да бъде в съответствие с дългосрочната цел от 3-5% годишно през 2021 г. В същото време през първата половина на годината темпът на растеж ще бъде по-близо до горната граница на диапазона, каза главният изпълнитилен директор на Unilever Алън Джоуп.

Книжата на Airbus се повишиха с 0,70%. Европейската аерокосмическа корпорация се върна на печеливши нива през първото тримесечие на 2021 г. след загуба, отчетена година по-рано, благодарение до голяма степен на контрола на разходите и преструктурирането на операциите.

Акциите на Nokia Corp. скочиха с 8.42% и се озоваха на върха на STOXX 600. Финландският производител на телекомуникационно оборудване е увеличил приходите с 3% през първото тримесечие до 5.08 милиарда евро, което е над общата прогноза на анкетираните от FactSet анализатори, които очакваха 4.75 милиарда евро. Нетната печалба на Nokia възлиза на 373 милиона евро при прогнозирани 90 милиона евро. До края на годината Nokia очаква приходи от порядъка на 20.6 милиарда евро до 21.8 милиарда евро.

Книжата на Deutsche Lufthansa спаднаха с 3.18% и се озоваха на дъното на STOXX 600. Германският авиационен концерн и национален авиопревозвач прогнозира значително увеличение на въздушния трафик през втората половина на годината, като отчете спад на нетната загуба през първото тримесечие.

Сред губещите са и акциите на BASF, които поевтиняха с 0.52%. Най-голямата химическа компания в света значително увеличи приходите и печалбата си през първото тримесечие, а също така повиши прогнозата си за текущата година като цяло, като очаква подобрение в световната икономика, но въпреки това инвеститорите не останаха доволни, което се отрази на цената на акциите.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов