НАЧАЛО » интервюта

Преобладаващо пазарите на акции бяха на загуба във вторник

С най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а единствен с повишение затвори испанският IBEX 35

fb
3E news
fb
27-04-2021 07:04:30
fb

Пазарите на акции в Западна Европа стартираха във вторник търговията без ясно изразена посока и показаха слаби и разнопосочни промени. Инвеститорите се фокусират върху двудневната среща на Федералния резерв на САЩ (Фед), която започва във вторник. Очаква се регулаторът да поддържа параметрите на паричната си политика, а пазарните участници ще очакват д подчертано внимание коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл относно инфлацията по време на пресконференцията в сряда, отбелязва CNBC.

И днес инвеститорите оценяваха поредната порция финансови отчети на компаниите.

Европейските пазари следват тенденцията, наблюдавана през нощта в Азиатско-Тихоокеанския регион, където котировките на акциите предимно спада, тъй като опасенията за разпространението на Covid-19 продължават, особено в Индия.

Статистиката

Настроенията на германските износители достигнаха своя връх през последните 10 години на фона на глобалното икономическо възстановяване след рецесията на коронавируса, съобщи Мюнхенският институт за икономически изследвания Ifo, който представи във вторник барометъра на очакванията на износителите в индустриалния сектор през април. Показателят се е увеличил с 0.8 пункта - до 24.6 пункта, което е рекорд от януари 2011 година насам.

"В много страни индустрията практически не показва признаци на отрицателно въздействие върху нея от пандемията. Това значително увеличава търсенето на германски стоки за износ", заяви ръководителят на ifo Клеменс Фъст. Според него настроенията на германските износители се подобряват в почти всички отрасли, особено в електрическата индустрия и машиностроенето, където барометърът се е покачил до рекордно ниво за повече от 10 години.

Химическата индустрия също очаква увеличение на поръчките от чужбина през второто тримесечие. Единственото безпокойство е ситуацията в текстилната и автомобилната индустрия, където се очаква намаляване на външния оборот.

Според Ifo, в момента германската икономика има особена полза от бързия икономически растеж в най-важните страни-вносителки - САЩ и Китай.

Индексът на потребителското доверие в Италия през април 2021 г. се е повишил до 102.3 пункта от 100.9 пункта месец по-рано, показват данните на статистическия институт в Рим Istat, докато анализаторите прогнозираха, че показателят ще се повиши до само 101.8 пункта.

Оценката на ситуацията в бъдеще се увеличи до 109.6 от 107.1 пункта, а оценката на икономическия климат нараства от 90.2 на 91.6 пункта. Индексът на очакванията за безработица в рамките на общия показател на потребителското доверие е спаднал от 91.5 на 90.1 пункта, което показва подобрение на ситуацията на пазара на труда.

Доверието на потребителите в Италия се повиши в производството, строителството, услугите и търговията на дребно, съобщи Istat.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-ликвидните компании в Западна Европа STOXX 600 спадна с 0.01%, а от националните измерители на „сините чипове“ се повиши само френският САС 40 (+0.01%), а всички останали се понижиха: италианският IBEX (-0.44%), испанският IBEX 35 (-0.32%), германският DAX (-0.20%) и британският FTSE 100 (-0.01%). Следобед низходящият тренд се запази, но спадът беше намален за повечето индекси.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а единствен с повишение затвори испанският IBEX 35.

Базираната в Копенхаген корпорация A.P. Moller-Maersk за превоз на стоки с кораби, както и в добива и преноса на енергийни ресурси, банкирането и търговията, почти удвои прогнозата си за печалбата за тази година заради „изключителната“ среда, характеризираща се с „нарастващо“ търсене на нейните услуги, съобщава Bloomberg. След новината цената на акциите на датската корпорация първоначално се повиши с 0.52%, но следобед започна да пада, за да затвори с понижение от 0.97%. От Maersk заявиха, че очакват печалбата преди лихви и данъци за 2021 г. да е в диапазона от 9 до 11 млрд. долара, докато предишната прогноза беше за между 4.3 и 6.3 млрд. долара. Очакванията за оперативната печалба са да достигне от 13 до 15 млрд. долара, докато предишната беше от 8.5 до 10.5 млрд. долара. Maersk публикува и предварителните си резултати за първото тримесечие, от които става ясно, че приходите са в размер на 12.4 млрд. долара, които са малко под прогнозата от 12.61 млрд. долара, очаквани от анализатори. Корпорацията трябва да публикува тримесечния си финансов отчет до 5 май.

Френската индустриална група Schneider Electric през първото тримесечие на 2021 г. увеличи приходите с 12% - до 6.53 млрд. евро, докато анализаторите, анкетирани от самата компания, очакваха по-слабо нарастване до 6.17 млрд. евро. Schneider Electric подобри своите коригирани прогнози за печалбата за цялата година. Сега компанията очаква ръст между 14 и 20%, в сравнение с 9-15% по-рано. Акциите на групата поскъпнаха с 0.73%.

Шведско-швейцарски концерн за електротехника ABB през първото тримесечие увеличи приходите до 6.9 млрд. долара от 6.22 млрд. долара година по-рано, показват окончателните данни. Нетната печалба е нараснала до 502 млн. долара от 376 млн. долара, след което акциите на концерна поскъпнаха с 0.76%.

Британската банка HSBC Holdings, най-големият заемодател в Европа по активи, през първото тримесечие на 2021 г. увеличи печалбата си преди облагане със 79% - до 5.779 млрд. долара, а цената на акциите на кредитора се повиши с 4.18% по време на търговията в Лондон. Банката, обаче, беше заделила миналата година над 3 млрд. долара от провизиите си за евентуални загуби по заемите, от които са останали около 400 млн. долара. Според Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в британската компания за финансови услуги Hargreaves Lansdown, скокът на печалбата от 79% е подхранен отчасти от подобрените икономически перспективи заради бързото масово ваксиниране във Великобритания и държавата помощ за спешни случаи, осигури „добре дошло облекчение“ за банката.

Швейцарската финансова група UBS Group, световният лидер в управлението на активи на богати клиенти, отчете по-добри от очакваните нетни приходи през първото тримесечие на 2021 г., но отчете и загуби от 774 милиона долара поради колапса на американския фонд Archegos. Акциите на UBS се понижиха с 1.98%.

Британската петролна компания British Petroleum увеличи нетната си печалба през първото тримесечие на 2021 г. повече от 3 пъти в сравнение с предходното тримесечие на фона на нарастващите цени на петрола. Акциите компанията поскъпнаха с 2.38%.

Цената на книжата на Aveva Group спадна с 5.43%. Британският разработчик на софтуер очаква приходите му за финансовата година, приключваща на 31 март, да останат непроменени от предходната финансова година. Компанията планира да публикува окончателните си резултати на 25 май. Aveva обяви и оставката на главния изпълнителен директор Крейг Хейман. От 1 май Aveva Group ще се ръководи от Петер Хервек от Schneider Electric.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
По статията работи:

Георги Вулов