НАЧАЛО » интервюта

Преобладаващо на печалба затвориха пазарите на акции в Западна Европа във вторник

С най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а единствен със спад затвори испанският IBEX 35

fb
3E news
fb
13-04-2021 07:04:22
fb

Индексите на западноевропейските борси затвориха предимно на печалба във вторник, тъй като фокусът на инвеститорите бе насочен към ключови икономически данни, които бяха предимно по-добри от очакванията, и началото на корпоративния отчетен сезон.

Статистиката

Икономиката на Обединеното кралство е нараснала с 0.4% през февруари, спрямо предходния месец, показват обявените във вторник данни на Националната статистическа служба (ONS), докато анализаторите прогнозираха по-голям ръст на БВП – 0.6%, съобщи Trading Economics.

Спадът на БВП на годишна база през февруари възлиза на 7.8% при прогноза за спад с 8.3%.

Обемът на промишленото производство във Великобритания през февруари 2021 г. се е увеличил с 1% в сравнение с предходния месец, когато беше отчетен спад с 1,5%, според Националната статистическа служба на Обединеното кралство (ONS). В сравнение с февруари миналата година (когато все още не са били въведени мерки за ограничаване на пандемията на коронавирус COVID-19), промишленото производство е намаляло с 3.5%, след като е спаднало с 4.9% месец по-рано. Експертите очакваха първият показател да нарасне с 0.5%, а вторият - с 4.5%.

Производството на електроенергия и газ през февруари се е увеличило с 0.5%, водоснабдяването - с 1.4%. В същото време добивното производство е намаляло с 2.1%. Производството в промишлеността нараства с 1.3% през февруари, след като през януари спадна с 2.3%. На годишна база промишленото производство е спаднало с 4.2%.

Също във вторник бяха публикувани данни за търговския баланс на Обединеното кралство за февруари. Отрицателното външнотърговско салдо на страната възлиза на 16.4 милиарда лири, в сравнение с дефицит от 9.8 милиарда месец по-рано.

През февруари 2021 г. индустриалното производство в Италия се е увеличило с 0.2% в сравнение с януари, когато е регистриран ръст от 1%, показват данни на италианската статистическа агенция Istat. Анализаторите очакваха по-висок ръст на промишленото производство с 0.6%. На годишна боза, обаче, промишленото производство е намаляло с 0.6 на сто.

Производството на потребителски стоки през февруари в сравнение с предходния месец се увеличава с 2.6%, производството на средства за производство намалява с 1.7%, производството на междинни стоки намалява с 0.5%, а производството на енергия - с 2%.

В сравнение с предходния месец, през февруари най-значителен ръст е регистриран във фармацевтичната индустрия - с 6.3% и текстилната индустрия - с 3.5%. Най-голям спад е регистриран в минната промишленост - със 7.2%, в производството на петролни продукти - с 4.5% и в дървообработващата индустрия - с 3.9%.

Индексът на икономическата активност на инвеститорите и анализаторите в Германия за следващите шест месеца, изчислен от изследователския институт ZEW, през април е спаднал до 70.7 пункта от 76.6 пункта месец по-рано. Намаление на показателя е регистрирано за първи път от ноември 2020 г. В същото време анкетираните от Trading Economics анализатори прогнозираха средно покачване на показателя до 79 пункта.

Следобед бяха обявени дълго чаканите данни за инфлацията, който показа, че потребителските цени са нараснали през март с 0.6% спрямо предходния месец февруари, но на годишна база, спрямо март 2020 г., повишението е с 2.6%. Ръстът на годишна база е най-високият от август 2018 г. насам.

Сезонът на отчетите

За Западна Европа сезонът на финансовото отчитане на компаниите започва и се очаква най-големият производител на луксозни стоки в света LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) да представи резултатите си, но това ще стане, след затварянето на фондовите пазари.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите предприятия в Западна Европа STOXX 600 се повиши с 0.23%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше италианският FTSE MIB (+0.42%), следван от френския САС 40 (+0.31%), германския индикатор DAX (+0.25%) и испанския IBEX 35 (+0.1%). Единствен британският FTSE 100 се понижи с 0.08%. Следобед и до края на сесията възходящият тренд се запази.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а единствен със спад затвори испанският IBEX 35.

От европейската аерокосмическа компания Airbus Group в понеделник обявиха, че се подготвят смени в борда на директорите от 1 юли, но беше назначен нов главен оперативен директор. Главният изпълнителен директор Гийом Фори заяви, че промените имат за цел да се постигне по-голяма координираност между отделните производствени структури. След новината цената на акциите на Airbus поевтиняха с 1.50%.

Акциите на британския търговец на дрехи JD Sports Fashion поскъпнаха с 2.98%. Компанията регистрира спад в печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2021 г., като не отговори на очакванията на анализаторите, но заяви, че перспективите й са положителни.

Книжата на британската Hays нараснаха с 2.2%. Международната фирма за подбор на персонал очаква оперативната й печалба за финансовата 2021 година да надмине пазарните прогнози, благодарение на подобрените резултати от третото тримесечие.

Пазарната стойност на Air France-KLM спадна с 5.04% и слезе на дъното на STOXX 600, след като Franco-Dutch Air Group обяви, че планира да пусне на пазара допълнителна емисия акции, надявайки се да набере от 900 на 988 милиона евро. Компанията ще продаде 186 милиона нови акции на цена от 4.84 до 5.31 евро на брой, се казва в съобщението до медиите. Средствата, които Air France-KLM ще набере чрез допълнителната емисия акции, ще бъдат използвани за укрепване на баланса на нейното френско подразделение.

Цената на книжата на британско-нидерландската компания Just Eat Takeaway.com се повиши с 6.66% и излязоха на върха на STOXX 600. Компания за доставка на храна увеличи обема на поръчките си през първото тримесечие на 2021 г. със 79% на годишна база. Най-значителен ръст е регистриран във Великобритания - с 96%.

Сред печелившите са и акциите на германския конкурент Delivery Hero, които поскъпнаха с 3.33%, както и на британския доставчик Deliveroo, които се повишиха с 5.70%.

Книжата на нидерландския ASML Holding поскъпнаха с 1.25%, възстановявайки загубите си от предишната сесия. Най-големият производител на чипове в Европа обяви обратно изкупуване на акции за 129 милиона евро по програма, обявена през януари.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов