НАЧАЛО » интервюта

Предимно на загуба затвориха пазарите на акции в Западна Европа в началото на седмицата

С най-голям дневен ръст завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-голямо понижение затвори германският DAX

fb
3E news
fb
19-04-2021 07:04:02
fb

Повечето фондови индекси в Западна Европа нарастваха умерено по време на търговията в понеделник, следвайки възходящия тренд на пазарите на акции в Азия и САЩ. Пазарните участници в Азия бяха предпазливи оптимисти, но и там преобладаващо индексите затвориха в зелената зона, докато фючърсите за американските индекси се променяха в различни посоки, след като Dow Jones и S&P 500 достигнаха рекордни върхове по време на търговията в петък. Следобед, обаче, трендът се обърна, заради някои от смущаващите инвеститорите статистически данни, и фондовите борси затвориха преобладаващо на загуба.

Статистиката

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната през февруари 2021 г. се е свила до 26 млрд. евро, спрямо 35 млрд. евро през предходния месец, като най-голям излишък е отчетен в сектора на стоките (32 млрд. евро), а на услугите близо три пъти по-малко (11 млрд. евро), показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

За една година, до февруари 2021 г., излишъкът по текущата сметка възлиза на 259 млрд. евро (2.3% от БВП на еврозоната), спрямо 263 млрд. евро (2.2%) година по-рано. Този спад се дължи на намаляване на излишъка по сметката за първичен доход (от 48 млрд. евро на 18 млрд. евро) и увеличение на дефицита за вторичен доход (от 151 милиарда евро на 167 милиарда евро). Това беше частично компенсирано от по-големи излишъци в секторите на услугите (от 36 млрд. до 58 млрд. евро) и при стоките (от 330 млрд. евро до 350 млрд. евро).

По отношение на преките инвестиции за 12-месечния период резидентите на еврозоната са направили нетни инвестиции в активи извън еврозоната в размер на 16 млрд. евро спрямо 10 млрд. евро година по-рано. В същото време резидентите извън еврозоната пък отчитат увеличение на инвестициите в активи в блока от 168 млрд., след като предходната година бяха регистрирани нетни инвестиции за 107 млрд. евро.

При портфейлните инвестиции нетните покупки на чуждестранен дълг от резиденти на еврозоната са се увеличили до 443 млрд. евро за година до февруари 2021 г., след нетни покупки от 390 млрд. евро година по-рано.

Средната начална цена на недвижими имоти във Великобритания през април се е повишила с 2.1% - до рекордните 327.8 хиляди лири стерлинги (около 451 хил. долара), според портала за недвижими имоти Rightmove. Около една четвърт от имотите са продадени за по-малко от седмица, като най-бързо се продават големи жилища извън Лондон. Както отбелязва Bloomberg, тези данни отразяват желанието на британците да напуснат големите градове след три блокировки в цялата страна през последната година. Купувачите се радват на ниски ипотечни лихви и на държавна помощ, което също стимулира сделките с имоти.

Броят на хората, които са посетили магазини из цяла Великобритания, е скочил с 87.8% през седмицата, приключила на 17 април, спрямо предходната. Това стана след края на тримесечния локдуан заради COVID-19. Тогава врати отвориха отново и магазините, в които се продават стоки, които не са от първа необходимост, съобщи компанията за пазарни проучвания Springboard, цитирана от Ройтерс.

Прогнозата

на Deutsche Bundesbank за спад на брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия първото тримесечие на 2021 година главно в резултат на удълженото действие на противоепидемичните мерки, смути инвеститорите.

В последния си месечен доклад централната банка на Германия се позовава на по-строгите и по-дълготрайни мерки за ограничаване на новата коронавирусна вълна, които мерки се отразяват негативно в редица области в сферата на услугите. Освен това, поради временното намаление на Данък добавена стойност (ДДС) през миналата година, което вече не е факт, Bundesbank очаква възстановяването на потребителските разходи да настъпи едва през втората половина на 2020 година.

Германската централна банка вижда негативно въздействие от отмененото намаление на ДДС и в строителния сектор, който също така пострада от неблагоприятните метеорологични условия през януари и февруари. Според нея, обаче, тенденцията на спад в строителството няма да продължи дълго, въпреки че в началото на настоящата година строителната продукция се сви със 7,5% спрямо предишното тримесечие.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-ликвидните компании в Европа STOXX 600 се повиши с 0.22%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше испанският IBEX 35 (+0.38%), следван от френския САС 40 (+0.18%) и британския FTSE 100 (+0.11%). В червената зона с понижение бяха италианския FTSE MIB (-0.24%) и германския DAX (-0.12%). В крайна сметка пазарите затвориха преобладаващо на загуба.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-голямо понижение затвори германският DAX.

Два от големите секторни индекси затвориха разнопосочно – на производителите на автомобили спадна с 1.6%, заради загубата при повечето европейски компании от сектора, докато банковите акции се повишиха с 1.5%.

След новината, че директорът на датската финансова група Danske Bank Крис Вогелзанг е подала оставка, цената акците на банката спадна с 2.39%. Според агенция ДПА, поводът за оставката е разследване за пране на пари срещу бившия му работодател - нидерландската банка ABN Amro. Вогелзанг е посочен като заподозрян. "Много съм изненадан от решението на нидерландските власти", каза Вогелзанг и уточни за медиите, че е напуснал ABN Amro преди повече от четири години и изрази задоволство, че е „изпълнил мениджърските си отговорности почтено и всеотдайно". По неговите думи, статутът му на заподозрян не означава, че ще бъде обвинен.

Danske Bank попадна под прицела на медиите преди няколко години заради мащабен скандал за пране на пари в естонския клон на банката. Случаят доведе до оставки и полицейски разследвания в няколко държави, припомня ДПА.

В същото време акциите на нидерландската ABN Amro Bank нараснаха с 2.30%. Банката ще плати 480 милиона евро санкция от местния банков регулатор заради доказани практики на банката за пране на пари.

Авиационната групата Air France-KLM ще предлага най-малко 50% от пътническия си капацитет това лято, заяви генералният директор на френската авиокомпания Бен Смит на онлайн конференция Световен фестивал на авиацията (World Aviation Festival), цитиран от Франс прес. По думите му клиентите правят резервациите малко преди заминаването, което принуждава авиопревозвача да реагира бързо и много гъвкаво. След новината цената на акциите на компанията поскъпнаха с 2.37%, но следобед част от печалбата беше изтрита, но затвориха с повишение от 1.00%.

Френско-нидерландската група беше тежко засегната от кризата от COVID-19, както и целия авиационен сектор. Air France-KLM понесе загуба от 7.1 милиарда евро през 2020 година, което породи необходимостта от рекапитализация с участието на френската държава.

Лидер по растеж сред компонентите, включени в индекса STOXX 600 са акциите на френската Sopra Steria, специализирана в информационните технологии. Акциите на компанията поскъпнаха с 5.20%, след като след като консултантската компания за финансови услуги Kepler Chevreux повиши ценовата цел за акциите на френската софтуерна компания.

Много силен спад демонстрира италианската CNH Industrial, чиито книжа загубиха 4.50%. Компанията обяви, че е приключила преговорите с китайския FAW Jiefang за продажба на бизнеса си с камиони и автобуси с марката Iveco.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на шведската комуникационна фирма Sinch, подкрепена от SoftBank, които спаднаха с 5.7%.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов