НАЧАЛО » интервюта

Пазарът на акции в Западна Европа изтри в сряда част от големите загуби предния ден

С най-голям дневен ръст завърши френският индекс САС 40, а с най-малко повишение затвори италианският FTSE MIB

fb
3E news
fb
21-04-2021 07:04:08
fb

Акциите в Западна Европа поскъпнаха по време на търговията в сряда, възстановявайки се от силния спад предния ден. Допълнителна подкрепа фондовите пазари получиха от силните корпоративни отчети, въпреки опасенията за нарастването на заразените от коронавируса в света, пише MarketWatch.

Статистиката

Пазарът на труда в Европейския съюз е силно повлиян от пандемията Covid-19 през 2020 година, като коефициентът на заетост на лица на възраст между 20 и 64 години е спаднал до 72.4%, като е намалял с 0.7 процентни пункта в сравнение с 2019 година, сочат обявените в сряда обобщени данни на „Евростат“.

Коефициентът на заетост при мъжете от тази възрастова група е бил 78.1% спрямо 79.0% през 2019 г., а процентът на заетост при жените е намалял до 66.8% при 67.3%. Това развитие доведе до по-нататъшно намаляване на разликата в заетостта между половете, достигайки през 2020 г. 11.3 процентни пункта (пр.п.) спрямо 11.7 пункта през 2019 г.

Всички държави членки в ЕС с изключение на три са регистрирали спад в равнището на заетост между 2019 и 2020 г. През миналата пандемична година Швеция постигна най-висок коефициент на заетост от 80.8%, докато най-ниският е отчетен в Гърция - едва 61.1%.

Инфлацията във Великобритания се е ускорила до 0.7% през 12-те месеца до март, тласкана нагоре от цените на горивата, транспорта и облеклото, предаде Би Би Си, позовавайки се на националната статистическа служба, които са малко под прогнозите на икономистите. Поевтиняването на храните е надделяло над повишението на цените на други категории, а горивата през март са отчели най-силно годишно поскъпване от януари 2020 година.

Очаква се инфлацията да се ускори още повече заради по-високите цени на енергията и петрола. Bank of England прогнозира инфлационно равнище от 1.9 на сто до края на 2021 година, макар че според други експерти показателят ще надвиши 2 на сто.

Предстоящата среща на ЕЦБ

Вниманието на инвеститорите е насочено към срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), резултатите от която ще бъдат обявени в четвъртък. Очаква се ЕЦБ да запази настоящата си паричната политика, тъй като икономиката на еврозоната се възстановява бавно и все още се нуждае от парични стимули. От изявлението след срещата на президента на ЕЦБ Кристин Лагард се очакват сигнали за това какво възнамерява да направи регулаторът с антикризисната програма за обратно изкупуване на активи след юни, пише Dow Jones.

Пандемията

Инвеститорите продължиха да следят развитието на коронавируса в сряда. Положението в Индия остава най-тежко, като за последните 24 часа са регистрирани 259 170 нови заразени. Световната здравна организация предупреди миналия петък, че процентът на инфекциите в световен мащаб Covid-19 се доближава до най-високото си ниво откакто е започнала пандемията, заради опасенията от нови социални и икономически ограничения, които предизвикаха сериозни колебания на световните фондови пазари.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите предприятия в региона STOXX 600 нарасна с 0.42%, след като във вторник индикаторът отчете най-съществения си еднодневен спад в проценти от 21 декември. От националните индекси на „сините чипове“ с най-голям ръст беше испанският IBEX 35 (+0.45%), следван от френския САС 40 (+0.43%), британския FTSE 100 (+0.33%), германския DAX (+0.15%) и италианския FTSE MIB (+0.07%). Следобед възходящият тренд се запази до края на търговската сесия на всички фондови борси в Западна Европа.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши френският индекс САС 40, а с най-малко повишение затвори италианският FTSE MIB.

Нидерландският ASML Holding спечели 4.08%, след като най-големият производител на чипове в Европа над три пъти умножи нетната си печалба през първото тримесечие на 2021 година. Силното търсене на продуктите на компанията й позволи да повиши прогнозата си за приходите за текущата година.

Цената на акциите на Heineken поскъпнаха с 4.84%. Холандската пивоварна група отчете увеличение на нетната печалба през първото тримесечие благодарение на нарасналите продажби на бира със същата търговска марка в много страни.

Книжата на Carrefour се повишиха с 5.03% и се озоваха на върха на STOXX 600, след като френската търговска вериха, най-големият търговец на дребно в Европа, увеличи продажбите през първото тримесечие и обяви плановете си да изкупи обратно собствени акции на стойност 500 милиона евро тази година.

Пазарната капитализация на Roche Holding се е увеличи с 3.82%. Швейцарската фармацевтична компания регистрира лек спад в продажбите през първото тримесечие, но повтори прогнозата си за повече приходи за цялата 2021 година.

Акциите на Kering нараснаха с 4.17%. Френският моден холдинг увеличи приходите си с 21% през първото тримесечие, надхвърляйки пазарните очаквания, най-вече благодарение на бурния ръст на продажбите на дрехи с марката Gucci.

Пазарната стойност на шведската Ericsson се повиши с 4.07%. Най-големият производител на безжично мрежово оборудване в света е увеличил нетната си печалба през първото тримесечие на 2021 г., като цифрата е по-висока от прогнозите на анализаторите.

Цената на акциите на Akzo Nobel нараснаха с 2.78%. Холандската химическа компания отчете 90% увеличение на нетната печалба през първото тримесечие, която превиши прогнозите. Компанията обяви стартирането на новата си програма за обратно изкупуване на акции в размер на 1 милиард евро.

Сред поскъпващите бяха и книжата на авиокомпаниите. Цената на акциите на International Consolidated Airlines Group (обединение в което влизат националните превозвачи на Великобритания British Airways и на Испания Iberia) се повиши с 0.58%, на нискотарифната easyJet (+3.38%), а на Deutsche Lufthansa (+1.72%).

Сред като до обед книжата на Metro поскъпнаха с 1.6%, следобед трендът се обърна и затвориха със спад от 3.02%. Германският търговец на дребно, който управлява верига от малки центрове за търговия на едро, ревизира приходите си и коригира прогнозите за печалбата преди отчисленията за текущата финансова година, като взе предвид ограниченията, свързани с пандемията COVID-19.

В дъното европейския индекс на сините чипове STOXX 600 спаднаха акциите на френския застраховател CNP Assurances, които се понижиха с 4.23%.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов