НАЧАЛО » интервюта

Пазарите на акции в Западна Европа стартираха новата седмица предимно на загуба

С най-голям дневен спад завършиха два индикатора – испанския IBEX 35 и британския FTSE 100, а единствен с повишение затвори италианският FTSE MIB

fb
3E news
fb
12-04-2021 07:33:07
fb

Акциите в Западна Европа се сринаха на старта на търговията в понеделник на фона на нарастващите притеснения относно нова вълна на пандемията COVID-19. Частичният обрат за някои индекси настъпи в ранния следобед, повлиян от азиатските пазари, които преимуществено затвориха на загуба. Като цяло, обаче, европейските пазари на акции затвориха предимно с понижение в първата сесия на новата седмица, тъй като световните пазари на акции продължават да търсят посока след рекордно високите нива в няколко региона през миналата седмица.

Пандемията

В Германия е предложен законопроект, който ще даде на федералното правителство правото да налага карантинни мерки без одобрението на регионалните власти, според MarketWatch. Холандските власти заявиха, че ограничителните мерки в страната ще бъдат в сила поне до 28 април.

В същото време антикризисните мерки бяха отслабени във Великобритания, а премиерът Борис Джонсън призова британците да поемат отговорност за ограниченията в борбата срещу коронавируса COVID-19.

Междувременно председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл заяви в неделя, че растежът на американската икономика и създаването на работни места в САЩ скоро може да се ускори. "Това, което наблюдаваме сега, е, че икономиката изглежда е в критичен момент", каза той в интервю за CBS.

Статистиката

Продажбите на дребно в еврозоната през февруари 2021 г. са се увеличили с 3% в сравнение с предходния месец, когато са спаднали с 5.2%, показват данни на Статистическата служба на Европейския съюз „Евростат“. На годишна база, в сравнение с февруари 2020 г., продажбите са намалели с 2,9%.

Анализаторите прогнозираха средно месечно увеличение на продажбите с 1.5% и годишен спад от 5.4%, показват данни на Trading Economics, докато анкетата на Bloomberg показа очакване за 1.7% ръст спрямо януари и 5.3% свиване спрямо февруари миналата година.

Като цяло в 27-те държави от Европейския съюз продажбите на дребно през февруари са се увеличили с 2.9%, след като са намалели с 4.6% месец по-рано. На годишна база продажбите намаляват с 2.2%.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-забележителното увеличение през февруари е Австрия (28.2%), Словения (16.4%) и Италия (8.4%). Най-големият спад е отбелязан в Малта (-1.5%), във Франция и Унгария (-1.2%). На годишна база най-големият спад е регистриран в Португалия (-15.4%), Словакия (-14.7%) и Малта (-8.9%). Най-забележимо увеличение се наблюдава в Белгия (11%), Австрия (5.2%) и Хърватия (5.1%).

Пазарът

До обед общият индекс на най-големите фирми в Западна Европа STOXX 600 спадна 0.43%, след като в петък индикаторът достигна рекорден ръст за всички времена. От националните измерители на „сините чипове“ най-голямо понижение регистрира испанският IBEX 35 (-0.91%), следван от британския FTSE 100 (-0.79%), френския САС 40 (-0.25%), германския DAX (-0.12%) и италианския FTSE MIB (-0.01%). Низходящият тренд се запази и в края на сесията, с изключение на основния измерител на борсата в Милано.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завършиха два индикатора – испанския IBEX 35 и британския FTSE 100, а единствен с повишение затвори италианският FTSE MIB.

Акциите на Stellantis (обединение между италианско-американската Fiat-Chrysler и френската PSA) се понижиха в понеделник се повишиха с 0.98%, след новината, че Citroen се завръща на престижния пазар на седани в Европа, с новия си модел C5 X, който ще се произвежда в Китай, съобщи „Ройтерс“.

Френският автомобилостроител иска да превърне С5 Х в свой знаков модел, който ще бъде пусната в продажба през втората половина на годината едновременно на китайския и европейския пазар, като преди това за пръв път ще бъде показан на изложението в Шанхай,което започва на 21 април. Новият седан ще се предлага в две версии - бензинова и хибридна, а първите екземпляри от автомобила ще бъдат изнесени от Китай през второто тримесечие.

След като вестник SonntagsZeitung съобщи в неделя, че шефове на Credit Suisse са разпитан от швейцарския регулатор FINMA, цената на акциите първоначално поевтиняха незначително, но бързо се върнаха към растеж, за да затворят с повишение от 0.35%. Според неделното издание, са дискутирани два въпроса – за връзките на кредитора с Greensill Capital, заради който заемодателят беше принуден да преди месец да отпише 10 милиарда долара средства, обвързани с финансовата фирма, която вече е в несъстоятелност. Втората тема е била за скандала около американския хедж фонд Archegos Capital Management, зарадо който швейцарската банка може да загуби до 4.4 млрд. швейцарски франка (около 4.7 млрд. долара).

Акциите на Suez скочиха със 7.73%, след като френският оператор на комунални услуги Veolia Environmentnement SA обяви, че е постигнал принципно споразумение за закупуване на Suez за 20.5 евро на акция. Акциите на Veolia нараснаха с 9.66% и се изкачиха на върха на STOXX 600.

Пазарната стойност на Total намаля с 0.46%. Френската компания за добив на петрол и газ заяви, че очаква да започне промишлени добиви от находища в Уганда до началото на 2025 г.

Книжата на DiaSorin SpA поскъпнаха с 9.63%, след като италианската компания обяви закупуването на американския производител на тестове за коронавирус Luminex Corp. за приблизително 1.8 милиарда долара.

В дъното на европейския индекс на сините чипове STOXX 600 слязоха акциите на германско-испанската компания Siemens Gamesa за производство на вятърни турбини, които се сринаха с 4.59%.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов