НАЧАЛО » интервюта

Пазарите на акции в Западна Европа на загуба под натиск на поевтиняващите технологични компании

С най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

fb
3E news
fb
04-05-2021 07:05:11
fb

Фондовите индекси в Западна Европа приключиха сесията във вторник на загуба, след като започнаха без ясно изразена посока, а инвеститорите оценяваха перспективите за глобално икономическо възстановяване и анализираха поредната порция корпоративни отчети. Най-зле се представиха технологичните компании, а техният секторен индекс отчете спад с 2.1%, след като няколко месеца поред бе сред печелившите секторни индикатора.

В подкрепа на туризма

Акциите на туристическите компании поскъпнаха подкрепени от плановете на Европейския съюз да отвори граници за пътниците. Европейската комисия представи в понеделник предложение до държавите-членки на ЕС да облекчат съществуващите ограничения и най-вече за пътуванията с цел туризъм, като оставят ограниченията само за пътувания от т. нар. незадължителен характер.

„Комисията предлага да се разреши влизане в ЕС без ограничения само за лица, пристигащи от страни с добра епидемиологична ситуация, но и за всички хора, които са получили последната препоръчителна доза (единствена или втора) от одобрените от ЕС ваксини поне 14 дни преди пристигането", пише в разпространеното от ЕК комюнике.

От Европейската комисия обяснява, че подобно предложение е оправдано заради ускореното масово ваксиниране с няколко препарата и развитието на епидемиологичната ситуация по света.

Европейският експерт, който коментира това предложение пред журналисти при условие да остане анонимен, заяви, че на 5 май то ще бъде разгледано от Комитета на постоянните представители на ЕС (Coreper). След това предложението трябва да бъде официално прието от Съвета на ЕС. Пожелалият анонимност източник за медиите изрази надеждата, че това може да се случи преди края на май.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че "е време да се съживи туристическият бизнес, както и приятелството с други държави. Но това трябва да се направи при спазване на стандартите за безопасност".

По думите на фон дер Лайен, ЕС се нуждае от механизъм, който бързо да ограничи контактите с определена държава, ако на нейна територия се появи опасен щам на COVID-19.

Пандемията

Инвеститорите продължиха да наблюдават ситуацията с COVID-19 в Индия, тъй като тя не показва макар и малки признаци на забавяне. Световната здравна организация заяви миналата седмица, че всеки трети нов случай на зараза в света е в Индия.

В САЩ отделните щатове продължиха да облекчават ограниченията заради пандемията на фона на ускореното ваксиниране. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че повечето ограничения за броя на заетите места в закрити помещения ще бъдат премахнати в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, а денонощното движение на метрото ще бъде възобновено в Ню Йорк по-късно този месец.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на 600-те най-големи компании в Западна Европа STOXX 600 спадна с 0.05%, а от националните индикатори на „сините чипове“ с най-висок ръст беше испанският IBEX 35 (+0.68%), следван от британския FTSE 100 (+0.48%) и френския CAC 40 (+0.12%). Докато германският DAX и италианския FTSE MIB се понижиха съответно с 0.64% и 0.01%. Следобед трендът се уеднакви и всички основни измерители затвориха на загуба.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Акциите на HelloFresh поевтиняха с 6.68%, което е едно от най-големите понижения сред компонентите на STOXX 600, въпреки че германската компания, която доставя храни и напитки на клиенти, отчита по-високи приходи за първото тримесечие и коригиран ръст на печалбата преди облагане с данъци и затвърждаване на прогнозата си за нарастване на приходите и печалбата до края на 2021 година.

На дъното на европейския индекс на сините чипове слязоха акциите на германската софтуерна фирма Teamviewer, които поевтиняха с 12.34%, като резултат от масовата разпродажба на акции на технологичните компании. Книжата на шведската Orphan Biovitrum също са сред губещите, които спаднаха с 6.02%, след като фармацевтичната група отчете 21% спад на годишна база на печалбата за първите три месеца на 2021 година.

Цената на книжата на германската Infineon Technologies се понижиха с 6.72%, въпреки че един от най-големите европейски производители на полупроводници и чипове през второто тримесечие на 2021 фискална година увеличава нетната си печалба с 14% и повиши годишната си прогноза.

Сред губещите бяха и акциите на Adecco Group, които се понижиха с 5.10%, въпреки че швейцарската компания за социални услуги, като предоставяне на ваучери на храна, се върна чиста печалба през първото тримесечие и отчете нарастване на приходите през април на месецна база, спрямо предходния март.

Пазарната стойност на Telenor намалява с 2.32%, след като норвежкият доставчик на телекомуникационни услуги отчете нетна загуба през първото тримесечие.

Акциите на Pandora нараснаха с 5.95% и излезе на върха на STOXX 600. Датската бижутерска компания подобри финансовите си перспективи за 2021 г. и обяви стартирането на нова програма за обратно изкупуване на акции, като отчете по-високи от очакваните нетни приходи през първото тримесечие на настоящата година.

Френският производител на самолети Dassault Aviation беше също сред най-печелившите компании във вторник, като акциите му се повишиха с 3.46%, след като Египет обяви, че е поръчал 30 изтребителя Rafale.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов