НАЧАЛО » интервюта

Пазарите на акции в Западна Европа на загуба във вторник

С най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко повишение затвори германският DAX

fb
3E news
fb
20-04-2021 07:04:13
fb

Търговията на пазара на акции в Западна Европа затвори във вторник на загуба. Инвеститорите продължиха да оценяват финансовите отчети на компаниите, повечето от които, обаче, отчитаха тримесечни загуби или по-малки печалби от очакваните. Освен това, настроенията на инвеститорите се влияеха от липсата на ясно изразена посока на световните фондови пазари, отбелязва CNBC. Азиатските индекси затвориха с паритет – колкото бяха печелившите, толкова и губещите, докато фючърсите на американските индекси, както и след като стартира пазарът на „Уолстрийт“ за броени минути и трите основни индекс се озоваха в червената зона.

Статистиката

Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през февруари за втори пореден месец от началото на годината, въпреки че по това време страната се намираше в затегнат противоепидемичен локдаун, показват данни на британска статистика ONS. Нивото на безработица за периода декември 2020 - февруари 2021 г. се понижи до 4.9% от 5.0% през периода ноември 2020 - януари 2021 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение до 5.1 на сто. Спрямо същия период преди година, обаче, нивото на безработица в Обединеното кралство е все още с 0.9% по-високо.

Според британската статистика, последните данни предполагат, че пазарът на труда е до голяма степен стабилен през последните месеци. Трябва, обаче, да се има предвид, че безработицата щеше да бъде доста по-висока без наличието на правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници, която програма беше удължена до края на септември.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки 75.1% през трите месеца до края на февруари.

Прогнозата на Европейската централна банка

Тази седмица инвеститорите очакват срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, за да разберат какви действие ще предприема регулаторът и дали ще промени паричната си политика. Очакванията за промяна бяха потвърдени от обявеното днес традиционно проучване на ЕЦБ за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона на единната валута. Анкетираните от регулатора експерти очакват банките от еврозоната да затегнат допълнително техните кредитни стандарти през второто тримесечие на 2021 г., тъй като предизвиканата от пандемия рецесия в рамките на еврозоната се удължава и сега заплашва да наруши предстоящия летен туристически сезон.

Сериозно засегнат от повече от година на локдауни, голяма част от сектора на услугите в Европа оцелява чрез отпусканите спешни средства и ЕЦБ се опасява, че банките ще затегнат кранчето за пари, принуждавайки фирмите да излязат от бизнеса, оставяйки под натиск европейската икономика. Кредитните стандарти или критериите за одобрение на заеми вече бяха затегнати за фирмите през първото тримесечие на годината, като банките кредитори виждат по-нататъшно втвърдяване, съчетано с възможно нарастване ри търсенето на кредити, припомня „Ройтерс“. Кредитните стандарти по отношение на отпусканите фирмени заеми се затегнаха в Германия, Испания и Италия, докато във Франция останаха непроменени. И все пак търсенето на бизнес заеми може да се възстанови през второто тримесечие, особено сред малките и средните фирми, тъй като по-строгите мерки за ограничаване увеличават нуждите от средства, смятат повечето от анкетираните от ЕЦБ.

Пазарите

До обед общият европейски индекс, в който са включени 600-те най-големи компании в Западна Европа, STOXX 600 спадна с 0.65%, а от националните измерители на „сините чипове“ най-много се понижи испанският IBEX 35 (-1.3%), следван от френския САС 40 (-0.87%), италианския FTSE MIB (-0.76%), британския FTSE 100 (-0.52%) и германския DAX (-0.27%). Низходящият тренд се запази до края на търговската сесия във вторник.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко повишение затвори германският DAX.

Приходите за френския производител на храни и напитки Danone през първото тримесечие са намалели с 9.4% до 5.567 милиарда евро, в сравнение с 6.242 милиарда евро за същия период на миналата година, съобщи компанията чрез Парижката фондова борса. Това се отрази и на цената на акциите, които поевтиняха с 1.81%. Очакванията на анализаторите бяха за приходи около 5.59 милиарда евро. Данните за приходите намаляват и са по-слаби от прогнозите, тъй като пандемията COVID-19 продължава да оказва негативно влияние върху операциите на компанията на всички пазари в Европа. Въпреки това, компанията потвърди прогнозата си за нарастване на приходите и печалбата за текущата година. Danone произвежда млечни продукти, специализирани храни, питейна вода, които се продават в повече от 120 държави. В компанията работят над 100 хиляди души, в подразделения в в 55 страни.

След новината, че испанската банка CaixaBank след сливането си с кредитора Bankia ще съкрати 8291 души, което представлява 18.67% от общия брой служители на банката в цяла Испания, и ще закрие 1534 клона, или 2% от клоновата мрежа, цената на акциите се понижиха с 3.66%. Това е най-голямото съкращение в историята на испанския банков сектор. В момента банката има 5639 клона и 44 000 служители. С активи от 623.8 милиарда евро тя е най-голямата банка на националния пазар.

През септември 2020 г. Caixabank се съгласи да закупи Bankia за 4.3 милиарда евро, като сделката беше подкрепена чрез годишни икономии на разходите на стойност 770 млн. евро до 2023 година, припомни „Ройтерс“. Тогава премиерът на страната Педро Санчес определи този ход като "много положителен" за испанската икономика от "финансова и териториална гледна точка".

Книжата на Associated British Foods спаднаха с 5.93%, след като компанията обяви, че през първата половина на фискалната 2021 е регистриран спад на печалбата преди данъци до 275 милиона паунда (384.6 милиона долара) спрямо 298 милиона паунда година по-рано. Приходите са се понижили до 6.31 млрд. паунда от 7.65 млрд. паунда поради блокиране на продажбите, заради затваряне на веригата физически магазини Primark на AB Foods.

Акциите на British American Tobacco поевтиняха с 7.60% и слязоха на дъното на STOXX 600, след съобщението, че американските власти могат да ограничат съдържанието на никотин в цигарите.

Пазарната стойност на англо-чешкия разработчик на софтуер Avast поскъпнаха с 2.29%, тъй като приходите на компанията през първото тримесечие са нараснали до 237.1 млн. долара от 214.6 млн. долара през първото тримесечие на 2020 година. Avast очаква годишните приходи да бъдат в горната граница на прогнозата, обявена преди два месеца.

Цената на акциите на френската IT-компания Atos се понижиха с 5.9% до обед, след като обяви, че приходите през първото тримесечие са спаднали до 2.69 милиарда евро спрямо 2.8 милиарда евро година по-рано за същия период. Atos, обаче, потвърди прогнозата си за 2021 г., което предполага ръст на приходите с 3.5% - 4% без да се отчитат колебанията на валутните курсове. Навярно това е оказало влияние, тъй като инвеститорите обърнаха следобед тренда на цената на акциите, които затвориха с повишение с 3.29% и се изкачиха на върха на STOXX 600.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов