НАЧАЛО » интервюта

Пазарите на акции в Западна Европа за пръв на седмична загуба след 5 поредни на печалба

С най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

fb
3E news
fb
23-04-2021 07:04:26
fb

Фондовите индекси на борсите в Западна Европа умерено се понижиха до обед в петък, като следобед трендът се запази низходящ за всички основни индекси. Инвеститорите оценяваха нова част от икономическата статистика, както и корпоративната отчетност. Повечето от представените следобед корпоративни отчети бяха губещи. И въпреки, че данните за нагласите на мениджърите по покупките през настоящия месец на консултантската компания Markit Economics бяха по-добри от очакваното, в крайна светка трендът си остана низходящ, както за деня, така и за седмицата.

Статистиката

Публикуваните в петък предварителни показания за индекса на мениджърите на покупки (PMI) през април показват смесена картина за различните страни от еврозоната. Поддържаният от консултантската компания Markit Economics общият PMI индекс на еврозоната през април скочи до най-високото си ниво от девет месеца насам – до 53.7 пункта, в сравнение с 53.2 пункта месец по-рано. Анектираните от Trading Economics анализатори очакваха индикаторът да спадне до 52.8 пункта.

Активността в сектора на услугите в еврозоната този месец се е повишила до 50.3 пункта - осеммесечен връх, спрямо 49.6 пункта през март. Производственият PMI на еврозоната скочи до рекордно високо ниво до 63.3 от 62.5 пункта, докато експертите очакваха първият показател да падне до 49.1 пункта, а вторият до 62 пункта.

Междувременно в Германия PMI, според предварителните оценки, през април е спаднал до 56 от 57.3 пункта, след като месец по-рано отчете 37-месечен максимум. В същото време индексът на активност в сектора на услугите в Германия през текущия месец спадна до 50.1 пункта в сравнение с 51.5 пункта през март. PMI в преработващата промишленост се е понижил до 66.4 пункта от рекордно високите 66.6 пункта през март.

Във Франция консолидираният PMI се повиши през април до 51.7 пункта - най-високото ниво от юли миналата година, в сравнение с 50 пункта месец по-рано. Общият PMI на Великобритания този месец скочи до 60 пункта от 56.4 пункта през март.

Продажбите на дребно във Великобритания продължават да се възстановяват през март с растеж от 5.4 процента спрямо предходния месец, което значително изпреварвайки очакванията на пазарните наблюдатели. Най-голям принос имат покупките на облекло след премахването на ограниченията срещу коронавируса, съобщи днес британската статистическа служба. През февруари продажбите на дребно са нараснали с 2.1% след януарския спад, причинен от връщането към строг национален локдаун в края на декември.

И макар растеж от 17.5% на месечна основа да е значителен в сектор, в който продажбите се сринаха заради пандемията, обемът на продажбите на облекло остава с 41.5 на сто под равнището от февруари 2020 година преди разгара на пандемията, уточни службата.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 се понижи с 0.23% до 438.62 пункта. От националните измерители на „сините чипове“ с най-голям дневен спад до обед беше германският DAX (-0.32%), следван от испанския IBEX 35 (-0.29%), британския FTSE 100 (-0.27%), италианския FTSE MIB (-0.07%) и френския CAC 40 (-0.06%). Следобед трендът не се промени и всички измерители затвориха в червената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Лидери на растежа в петък до обед бяха акциите на автомобилните производители. Акциите на Daimler нарастнаха с около 1%,но следобед настъпи обрат, въпреки че германският производител на автомобили повиши целите на рентабилността на двете си подразделения за тази година, като отчете ръст на печалбата и приходите през първото тримесечие. В крайна сметка книжата на Daimler затвориха със спад от 0.11%. Същото се случи и с акциите на френския производител Renault и германския Volkswagen, които до обед бяха на печалба, но затвориха със спад съответно от 1.03% и от 0.67%.

След като до обед сред губещите бяха и акциите на производителят на луксозни автомобили BMW, чиито акции загубиха 0.41%, но следобед трендът се обърна и затвориха с ръст от 0.15 на сто.

Три дни след като CaixaBank обяви, че ще съкрати близо 8 300 души от персонала си и ще закрие над 1 500 клона в най-голямото съкращение в историята на банковия сектор в Испания, плановете си за подобни мерки обяви и банката Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Тя планира да се разделят с 3 800 служители и 530 офиса.

С 23 300 служители планираното уволнение засяга 16% от работната сила на BBVA. Според синдикатите, обаче, ще бъдат съкратени повече от 21% от хората, работещи в клоновете и 5% от служителите в централата. Обяснението на ръководството е „дълбоката трансформация на сектора”, наложила се заради конкурентния натиск, ниските лихвени проценти, с които работи Европейската централна банка (ЕЦБ) и дигитализацията. След новината акциите на BBVA се понижиха с 0.84%, но продължиха да спадат на фондовата борса в Мадрид, като затвориха със спад от 1.58%.

Акциите на Remy Cointreau загубиха 1.22%. Френският производител на алкохолни напитки отчете умерен ръст на приходите на годишна база, воден от силните резултати от четвъртото тримесечие. Цената на акциите на британския конкурент Diageo също спаднаха, но по-малко, с 0.62%.

Банките и производителите на фармацевтични продукти също бяха подложени на натиск в петък. Акциите на AstraZeneca се понижиха с 1.42%, а на най-голямата италианска банка UniCredit, след като спадаха до обед, в крайна сметка затвориха с ръст от 0.34%.

Ценните на книжата на големите петролни компании също поевтиняват. British Petroleum и на Royal Dutch Shell спаднаха съответно с 1.17% и 0.90%.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на финландската енергийна компания Wartsila, които скочиха със 7.03%, след като превиши очакванията за печалба, а в противоположния край на общия европейски индекс слязоха книжата на италианската модна компания Moncler, които  спаднаха с 4.04%.

Седмичната равносметка

показва, че всички основни индекси в Западна Европа са на загуба, а общият индикатор на 600-те най-големи компании спадна с 0.70% и за пръв път от края на февруари отчита седмичен спад. Като цяло пазарът в региона затваря за пръв път на седмична база след 5 поредни на печалба. С най-голямо понижение завърши четвъртата седмица на април италианският FTSE MIB (-1.52%), следван от британския FTSE 100 (-1.23%), германския DAX (-1.17%), френския САС 40 (-0.44%) и испанския IBEX 35 (-0.03%).

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов