НАЧАЛО » интервюта

НSBC ще получи 2 млн.евро като консултант за АЕЦ"Белене"

Нефиксираното възнаграждение зависи от цената на проекта и финансовата му структура

fb
3E news
fb
12-04-2011 01:50:43
fb

Британската банка HSBC, с която вчера Български енергиен холдинг, парафира договора за консултант за АЕЦ"Белене" ще получи фиксирано възнаграждение от 2 млн. евро за изготвянето на анализ на икономическата целесъобразност от проекта, финансовото приключване на проекта и търсенето на стратегически инвеститори за него.

 

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Договорът с банката се очаква да бъде подписан утре, когато в София ще пристигнат нейни представители.Консултантът ще изготви икономически модел за възвращаемостта на проекта, осъвременено изследване на пазарната среда в България и региона, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори,
структуриране на финансите, обясни министърът. Предстои да бъде направен анализ на подписаните договори за изпълнение, доставка и строителство.

Освен това банката  ще се получи нефиксирано възнаграждение 0.95% в зависимост от това как се осъществява проекта, крайната му цена и структурата на финансиране.По думите на Трайков тя ще "работи денонощно"

 

"Оптимист съм, че държавата, подкрепена професионално, ще си свърши по възможно най-добрия начин работата. От консултанта очакваме няколко неща, предстои денонощна работа, за да бъде свършена по-голямата част от тях в рамките само на два месеца, коментира министърът. Пред btv по-рано днес той каза е "важно проектът да е на добра цена и да се спазени всички изисквания за безопасност". По думите му в България "всички се упражняват с цифрите за строежа на новата централа и затова е наета HSBC.

Консултантът вече е започнал работа, за която не се изисква конфеденциална информация. Той бе избран в конкуренция с "Ротшийлд". В процедурата участваха шест компании.


По статията работи: