Нено Димов: След изграждане на втори лифт в ски зоната над Банско трябва да се забрани достъпът с автомобили

Нено Димов
Източник: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Това той каза по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. По време на разговора, който се състоя днес от 12.00 ч., той отговаря на въпроси на граждани за Национален парк /НП/ "Пирин", предаде БТА.
    
Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района. Разпоредил съм на ръководството на НП "Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите, каза Димов и допълни, че този проблем ще бъде решен при наличието на нова кабинкова линия. По думите му въженият транспорт е най-чистият.
    
Нено Димов отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е  близо 48 процента, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В два процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6 процента от парка над Добринище.
    
Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, коментира министърът.
    
Димов отбеляза, че планът за управление на НП "Пирин" не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове. Това са дейности, които се уреждат в общия устройствен план. Планът за управление е единствено инструмент за управление и контрол на парка, отбеляза министърът. Устройственият план се изготвя от съответната община. Според Димов както устройственият план, така и евентуални инвестиционни намерения трябва да преминат през определени екологични оценки.
    
Министърът каза, че към днешна дата в МОСВ не е получено предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната. Димов отбеляза, че концесионният договор трябва да бъде разгледан в светлината на действащото законодателство.
    
Министърът посочи, че в парка е позволена единствено санитарна сеч. Тя е елемент от доброто стопанисване, каза министърът и допълни, че само в резерватите не е позволена човешка дейност изобщо.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари