НАЧАЛО » интервюта

Министър Петкова: Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“

Процедурата беше отворена, свободна за кандидатстване от всички възможни заинтересовани страни, заяви енергийният министър по бТВ на въпрос за участието на фирми на бизнесмена Христо Ковачки

fb
3E news
fb
21-08-2019 10:11:00
fb

13 кандидати с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да бъдат стратегически инвеститори. Проектът за АЕЦ „Белене“ принадлежи към 3-то поколение най-често използвани ядрени реактори по света, такива с вода под налягане. В реакторната установка се използва реактор с вода под налягане с 4 циркулационни кръга. Очакванията са ядрената мощност да струва около 10 млрд. евро. Ще успее ли обаче този път „Белене“ да се реализира след дългите години отлагане на проекта. Строителството започва по комунистическо време през 1987 г., проектът е спрян през 1991 г. от правителството на Димитър Попов, причината – държавата е във фалит. 2002 г. по времето на Симеон Сакскобургготски се възражда идеята за рестарт на „Белене“. През 2008 г. Сергей Станишев прави символичната втора копка на централата. През 2012 г. правителството на Бойко Борисов прекратява проекта, след като не се явява стратегически инвеститор. 2013 г. за „Белене“ е проведен референдум, който обаче се оказва невалиден, заради малкия брой гласувани. Третият рестарт на проекта е с дата май тази година, когато в официален вестник на ЕС е публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор. Заявеният интерес към проекта вече е факт. Сега по темата ще говорим със следващия ми специален гост, може да се каже ексклузивно, след всичко това, което говорихме е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Добро утро, добре дошли при нас.

Теменужка Петкова: Добро утро, благодаря ви.

Водещ: 13 компании са подали заявление за участие, това сериозен интерес ли е според вас?

Теменужка Петкова: Да, според мен това е наистина сериозен интерес, вие знаете, че процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на българския парламент този проект трябва да се реализира на държавен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за електрически енергия. Но за да бъде един такъв проект възможен всички тези предпоставки, по отношение на неговата икономически жизнеспособност трябва да са налице. И това наложи в процедурата за избор на стратегически инвеститор да бъде дадена възможност и на други компании, които биха желали да придобият и миноритарен дял и съответно да сключат договори за изкупуване на електрически енергия. Тези 13 заявления включват кандидати във всяка една от тези спектърни процедури.

Водещ: Стратегическите инвеститори ли са тези, които на практика ще строят „Белене“?

Теменужка Петкова: Да, точно така стратегическите инвеститори или инвеститор са тези, които ще строят проекта АЕЦ „Белене“. По отношение на миноритарните участници и на желаещите да сключат договор за изкупуване на електрически енергия, процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори или за стратегически инвеститор, да води преговори с всяка една от тези компании, които са заявили този интерес до този момент. Т.е. изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици на проектната компания и дали с тях ще бъдат включени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

Водещ: Сред кандидатите се появиха и български консорциуми, това изненада ли ви?

Теменужка Петкова: Честно казано ме изненада, защото ние не успяхме да направим някаква сериозна кампания, може би за съжаление, сред българския бизнес, сред българските големи консуматори на електрическа енергия, затова беше изненада, но мога да кажа – приятна изненада, защото все пак и българските компании дават определени заявки за участие в този проект.

Водещ: Какво знаем за тези компании и въобще за тези консорциуми.

Теменужка Петкова: На този етап мин е трудно да дам някакви детайли за тези консорциуми, съответно за компаниите, които участват в тях. Има комисия, която е назначена с моя заповед, в тази комисия са включени експерти от Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерство на енергетиката, Електроенергийният системен оператор. Те ще направят анализ на всички заявки, които до този момент са подадени от страна на кандидатите за стратегически инвеститори и ще имаме повече информация в срок до 90 дни.

Водещ: Кой стои зад тези компании, зад тези фирми. Позаинтересувахте ли се, имате ли информация?

Теменужка Петкова: Както стана ясно, на 19 до края на деня постъпваха заявленията. Всички тези документи, които са постъпили, те са съответно запечатани и няма как министърът да отговори тези документи. Комисията от вчера започна работа по разглеждане на отделните заявления.

Водещ: Кога да очакваме да приключи работата на комисията, т.е. вече да имаме подробно разглеждане на самите оферти на кандидатите?

Теменужка Петкова: Срокът за работа на комисия, по отношение на заявленията и изготвянето на т.нар. „кратка листа“ от потенциални кандидати за стратегически инвеститори в този проект трябва да приключи в срок до 90 дни. Т.е. ако в рамките на тези 90 дни ние не успеем да се справим с тази за да, може би ще бъде удължен срока, но аз смятам, че експертите ще се справят може би и малко по-рано. Така че 90 дни е срокът, който съгласно процедурата е предвиден за този тип преглед на документите. Тук е важно може би да направим едно уточнение, че това не са офертите, това са заявленията за участие в процедурата, след това, след като бъде направена кратка листа на база на този анализ, койот ще бъде направен от съответните експерти, ще бъде направена кратка листа, в която ще бъдат определени кандидатите за стратегически инвеститори, с които ние бихме желали да водим преговори. Тази кратка листа, съответно, компаниите, които са включени в нея, ще бъде отправена покана до тях, да подадат обвързваща оферта. И в рамките на тази обвързваща оферта след нейонното подаване, започват и същинските преговори по отношение на избора.

Водещ: Четохте вероятно медийните анализи и коментари, днес на първа страница на в. „24 часа“ се коментираше и името на бизнесмена Христо Ковачки, че той стои зад част от фирмите, които са включени в този консорциум?

Теменужка Петкова: Процедурата беше отворена, свободна за кандидатстване от всички възможни заинтересовани страни, заинтересовани лица, но аз смятам, че основният акцент по-скоро трябва да бъде върху това, че в процедурата дадоха заявка за участие компании, които се определят като световни лидери в областта на ядрената енергетика.

По статията работи:

Галина Александрова