Кирил Домусчиев: В енергетиката има тежък картел на държавно равнище, в основата на който е НЕК

По цена на тока България вече не е конкурентоспособна, цените са убийствени и скоро ще се повишат и за битовите клиенти, заяви председателят на КРИБ

Кирил Домусчиев
Източник: Канал 3

Индустрията създава работните места, осигурява и данъците, които се плащат. Осигурява и не малка част от процента на бюджета. Колкото по-бързо се ориентират към това, което казва бизнеса, толкова по-добре би било. Това каза в интервю за „Канал 3“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев.

По неговите думи новият бюджет е добър и има доста разходи за хората. Специално за минималната работна заплата, в нашата организация, не е проблем, защото на такива ниски заплати няма назначени хора. Навсякъде в цивилизованите държави минималният осигурителен праг се определя с формули. Богатите няма да платят повече, ще платят тези специалисти, които ние търсим. Не се спазват предизборни обещания. Ние трябва да имаме предвидима обстановка и се питаме дали е добре да се инвестира в България, каза още председателят на КРИБ. Специален акцент той постави на драстичното поскъпване на електгрическата енергия на свободния пазар и последиците от това за бизнеса и за потребителите.

През последните седмици няколко български предприятия са затворили поради високите цени на тока. Причината са ТЕЦ-овете, които продават електроенергията си на прекалено високи цени, както и прекалено много и високи като размер такси, които се начисляват към цената на тока.

„По цена на тока България вече не е конкурентоспособна, цените са убийствени и скоро ще се повишат и за битовите клиенти. Продължаваме да сме зависими от държавната енергетика и от всички вече подписани от различни правителства договори. Те определят цената на електроенергията днес. В този сектор има тежък картел на държавно равнище, в основата на който е НЕК. Няма никакви реформи, никой от енергийното министерство, освен да приказва, не е направил нищо за реформи“, заяви Домусчиев.

По думите му на определени компании в точно определени часове се продава електроенергия на много ниски цени и че тези компании може да имат политическо покровителство.

Председателят на КРИБ даде за пример ТЕЦ „Марица Изток“ 2, като го сравни със гръцка енергийна централа Agios Dimitrios. И българските, и гръцкото - сходна като капацитет, технология на производство и използват въглища със сходна калоричност.

„В ТЕЦ „Марица Изток“ 2 работят 2405 служители, без да броим футболния отбор. В гръцкото дружество са наети 550 служители и имат 120 сезонно заети работници. Персоналът на мините пък е 2500 при Agios Dimitrios и 7300 в ТЕЦ „Марица Изток“ 2“, каза Домусчиев. Той каза, че няма как българските дружества да бъдат накарани да съкратят персонала си, но е наложително да направят реформи и да оптимизират производството си, защото макар те да не са на загуба, нямат и печалба. Самите ТЕЦ-ове пък работят на огромна загуба. Положението се утежнява от новата политика на ЕС за отделянето на емисии и продаването на квоти, поради която американските централи трупат стотици милиони евро загуба. Според Домусчиев тези пари ще бъдат платени от българските индустрия, данъкоплатци и битови потребители.

„Ще ги платим чрез нови екзотични такси, които ще се опитат да ни сервират. Не е малка таксата от 37 лв. „Задължения към обществото“, която плащаме заради минали прегрешения на държавата при предишни правителства – за договорите с ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 2, за фотоволтаиците, за вятърните централи и т.н.“, заяви председателят на най-голямата работодателска организация в страната и уточни, че таксата се начислява към всеки един мегаватчас електроенергия, изразходена от компаниите и бита.

Домусчиев каза още, че цената на тока за предприятията вече е поскъпнал с 350% и че това предстои да се случи за гражданите от 1 юли 2019 г. При сегашните средни цени на електроенергията това ще е поскъпване с 30-40 лв. Това ще доведе до значително поскъпване на стоките и услугите, което компаниите няма да могат да компенсират с достатъчно повишение на заплатите.

Председателят на КРИБ припомни, че преди две седмици работодателите се срещнаха с Бойко Борисов, за да обсъдят високите цени на тока. Тогава премиерът е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова да направи нещо за решаване на проблема, но тя не е направила нищо досега.

„350% ръст на цените на електроенергията, редица заводи спряха работа и никой не го вълнува колко хора ще останат на улицата. Високи са и таксите за достъп и пренос, такса студен резерв вече няма почти никъде в Европа, таксите на БЕХ за въглищните централи също са високи“, каза Домусчиев, добавяйки, че КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП обсъждат за кога да поискат нова среща с Борисов по темата.

Наред с високите цени на тока, Домусчиев посочи като друг голям недостатък на България недостига на добре квалифицирани специалисти. Именно тези две неща най-много отказват чуждестранните инвеститори да инвестират в страната. За решаването на проблема с кадрите той каза, че КРИБ отдавна развива проекти в дуалното образование, но добави, че това в сегашната ситуация не е достатъчно и че трябва по-голям внос на работници.

По отношение на минималната работна заплата Домусчиев каза, че КРИБ не е против нейното повишаване, тъй като компаниите, членуващи в организацията, осигуряват на по-високи прагове и повишението на МРЗ няма да ги засегне негативно. Бизнесът обаче е против факта, че правителството и синдикатите водят разговори единствено помежду си и сами се договарят с колко да се повиши минималното възнаграждение.

В България всеки обича да говори и всеки казва дайте да дадем, но никой не предлага конкретни решения. Не съм гледал интервюто на Румен Радев. Някои пъти предложенията звучат разумни, но в крайна сметка всичко опира до това, когато дойдеш на власт, да имаш смелостта да направиш реформите, заяви още Кирил Домусчиев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
3 коментари
 • 0 0
  3
  Eнеи
  На Кирчо първо му бяха виновни търговците, по негово настояване законово се направи монопол на търговията с електроенергията, сега пък друг му е виновен - НЕК. Дори не знае,че има БЕХ, АЕЦ и накрая принципалът им министерство на енергетиката.
  Напиши отговор
 • 2 0
  2
  Берое
  Така се прави… Няма твое, няма мое – всичко е…. Ток да чакат: 1. ФК Лудогорец 2. ФК Черноморец 3. ФК Средногорец 4. ФК Пирин 5. ФК Ботев Враца
  Напиши отговор
 • 5 0
  1
  ...
  И този картел раздаде на индустриалците от загора енерджи ток на 100 МВ на 86 лева(при пазарна цена 105-110), от който ще намажеш и ти, гелосан пеликан!
  Напиши отговор